• PSD a a anunţat prezentarea textului unei moţiuni de cenzură
Ieri, Biroul Politic Naţional al PNL, la care au participat 70% dintre membri, a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie în care PNL îşi reafirmă sprijinul pentru premierul Florin Cîţu, a anunţat europarlamentarul Rareş Bogdan, potrivit Agerpres.
„BPN a fost convocat absolut statutar, peste 30% din membrii BPN, adică din cei 80. Şi s-a adoptat o rezoluţie, a fost dat un vot de susţinere a premierului Florin Cîţu. Au participat peste 70% din membrii BPN şi s-a votat în unanimitate, nicio abţinere, niciun vot împotrivă, susţinerea premierului Florin Cîţu în toate demersurile”, a precizat Rareş Bogdan, la Parlament. Potrivit rezoluţiei adoptate, „Biroul Politic Naţional al PNL îşi reafirmă susţinerea fermă pentru exercitarea în continuare de către Florin Cîţu a funcţiei de premier al Guvernului României. Mandatul care i-a fost încredinţat de către toate partidele din coaliţie a fost unul pentru dezvoltarea României. Evoluţiile din ultimele luni au confirmat nu doar angajamentul, dar şi succesul echipei guvernamentale în avansarea pe acest drum”. Documentul menţionează că Programul ”Anghel Saligny” nu este despre ambiţii, ci despre dorinţa de a fi alături de comunităţile locale. Conform rezoluţiei, „România nu îşi poate permite o nouă perioadă de instabilitate şi impredictibilitate”, iar „adversarii politici nu sunt în coaliţie, ci în afara ei”. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că a decis să nu participe la şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, convocată de echipa lui Florin Cîţu, motivând că nu a fost informat despre această reuniune şi nu a putut verifica dacă îndeplineşte condiţiile statutare.
Tot ieri, Partidul Social Democrat a anunţat prezentarea textului unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului care va fi pus la dispoziţie pentru a fi semnat, prin vocea prim-vicepreşedintelui partidului, Sorin Grindeanu. „Noi şi cred că românii s-au săturat să vadă cum din 6 în 6 luni PNL şi USR se încaieră pe ciolan. De aceea, astăzi (n.n-ieri), PSD va prezenta textul moţiunii de cenzură pe care îl şi punem la dispoziţia tuturor pentru a-l semna. PSD este singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniţia o moţiune de cenzură. Cine vrea ca într-adevăr acest guvern să pice, va semna moţiunea PSD. Restul sunt poveşti. Contezi doar dacă semnezi, dacă nu, faci balet”, a declarat Grindeanu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, semnătura fiecărui nemulţumit de activitatea guvernului este singura garanţie că se vrea cu adevărat plecarea guvernului Cîţu. „Lipsa semnăturii înseamnă doar negociere, şantaj pentru mai multe avantaje. Nici Cîţu, nici Barna, nici Cioloş, nici Orban nu sunt cu adevărat interesaţi de problemele românilor – de sărăcie, de creşterea preţurilor la gaze, energie şi carburanţi, de scumpirea alimentelor sau medicamentelor. Pe noi asta ne interesează, şi anume faptul că scăderea drastică a nivelului de trai este principala temă pe agenda românilor şi este punctul central al moţiunii PSD”, a explicat fostul premier.