Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorim în România una dintre cele mai importante meserii din lume, fără de care nu am avea clădiri rezidențiale sau sedii de instituții publice, nici căi ferate, drumuri sau poduri. Totul, în jurul nostru, se leagă de constructori – o profesie pe cât de dificilă, pe atât de admirabilă, care, se poate spune fără urmă de îndoială că stă la baza dezvoltării întregii societăți omenești.
Instituită prin Legea nr. 350/2018, Ziua Naţională a Constructorului este momentul în care le aducem un omagiu celor ce au dezvoltat, la propriu, România. Inginerilor constructori, proiectanților, muncitorilor din construcții care, umăr lângă umăr, au schimbat soarta localităților și a comunităților românești.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari social-democrați, printre care m-am aflat și eu, şi a fost adoptată de Senat la 10 octombrie 2018, iar de Camera Deputaţilor – la 28 noiembrie 2018, legea intrând în vigoare la 6 ianuarie 2019.
Data de 14 septembrie aminteşte de ziua în care, în anul 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I”, redenumit ulterior „Anghel Saligny”, după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa și a treia din lume. Podul, construit într-un interval de numai cinci ani, la 30 de metri deasupra Dunării, a asigurat legătura dintre Bucureşti şi Constanţa și a scos din izolare zone întinse. Pentru acest pod peste Dunăre s-au cheltuit 35 milioane de lei aur, fiind în prezent monument istoric.
Acum, la 126 de ani distanță, suntem în impas în domeniul construcțiilor. Numele lui Anghel Saligny a ajuns să fie folosit, fără niciun drept, ca acoperire pentru interesele unui partid aflat la guvernare și – în special – ale unui candidat la o funcție efemeră de conducere din formațiunea politică pe care acesta o reprezintă.
Domeniul construcțiilor este în declin, în special din cauza creșterii alarmante a prețurilor la materialele de construcții. Documentațiile pentru licitații trebuie reevaluate în conformitate cu aceste majorări de tarife, pentru că, altfel, există riscul pierderii de fonduri externe destinate unor obiective de interes public – din infrastructura rutieră, feroviară, socială, culturală și așa mai departe.
Și nu numai atât. Există riscul ca – din nou – să asistăm la un nou exod al specialiștilor din domeniu, iar România să fie obligată să importe tot mai mult forță de muncă din state mai sărace decât țara noastră.
14 septembrie 2021 – Ziua Națională a Constructorului – ar trebui să fie motiv de sărbătoare.
Din nefericire, fără o politică eficientă din punct de vedere economic și îndeosebi fiscal, domeniul construcțiilor va continua să se afunde pe o pantă descendentă, care implică riscuri, falimente și, nu în ultimul rând, șomaj.
Dincolo de toate aceste inconveniente, în calitate de inginer constructor, le doresc tuturor colegilor de breaslă multă sănătate, succes, putere de muncă și cât mai multe realizări!