În Prahova sunt deschise 20 de centre, care funcționează zilnic
Nicoleta Dumitrescu
Începând de ieri, oficial, și în România a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19. Decizia a fost luată de la nivel central, având în vedere evoluția epidemiologică severă din România, valul patru al pandemiei arătând că, de la o zi la alta, numărul persoanelor confirmate cu noul virus este din ce în ce mai mare, situația fiind valabilă inclusiv la nivelul județului Prahova. Doza a treia de vaccin este disponibilă pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager. În vederea administrării, persoanele interesate se pot programa prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare, dar se pot prezenta şidirect, la centrele de vaccinare. În Prahova, în momentul de față sunt deschise 20 de centre de vaccinare, cele mai multe fiind în mediul urban, la Ploiești, Băicoi, Breaza, Văleni, Plopeni, Mizil, Bușteni, Urlați, Câmpina, un centru fiind inclusiv la Spitalul Voila. În mediul rural sunt deschise centre la Măneciu, Vărbilău, Filipeștii de Pădure, Berceni, Bucov, Bărcănești, Brazi și Valea Călugărească. Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, prin intermediul Instituției Prefectului, până pe data de 26 septembrie a.c., la ora 21:30, în județul Prahova ajunseseră 410.880 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care: 313.455 doze Pfizer/BioNTech, 43.620 produse de compania Moderna, 28.720 de doze AstraZeneca, 25.085 de doze Johnson & Johnson, dintre acestea fiind administrate 377.524 de doze. Până la data menționată, 26 septembrie, 174.704 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin, iar alte 22.879 au fost vaccinate cu ser Johnson & Johnson.
Conform ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila – căruia ieri i-a fost administrată a treia doză de vaccin – începând cu data de 28 septembrie 2021, toţi cei care sunt imunizați cu schemă completă pot solicita vaccinarea și cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID19, dacă au trecut cel puţin 6 luni de la ultima doză. Potrivit acestuia, sunt peste 1.100.000 de cetăţeni români care se încadrează în această categorie şi care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin, ieri dimineață, pe platforma națională de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro apărând că se înscriseseră deja aproape 12.000 de persoane. Administrarea serului se poate face însă și prin prezentare directă la centrul de vaccinare. În județul Prahova, conform actualizării programului transmis de Direcția de Sănătate Publică Prahova, populația se poate vaccina cu doza 3 în următoarele centre de vaccinare:
”Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică Prahova. Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. Instituția Prefectului – Județul Prahova susține campania de imunizare împotriva COVID-19 și recomandă cetățenilor să se înscrie în procesul de vaccinare prin intermediul medicului de familie, al angajatorului sau pe platforma electronică: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Vaccinarea este gratuită și voluntară ”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului Prahova. Doza a treia este recomandată: persoanelor vulnerabile cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanelor din centrele medico-sociale și altor categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Această doză se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Pe de altă parte, s-a mai menționat faptul că, având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai a.c., pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în momentul de față, administrarea dozei de rapel, detaliile privind această recomandare urmând să fie stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.