Evenimentele de la Muzeul Pietrei, că-s trei, încep vineri seara, pe 13 august,  la orele 17.00. Asta nu înseamnă, mai ales pentru cei care purced prima oară aici, că nu pot veni mai devreme spre a avea timp să viziteze săli, colecții, vechimi vorbitoare, semnificații ale duratei.

Este vorba de sfinţirea Bisericii din Livadă,  închinate Maicii Domnului, încă în construcţie, dar cu turla principală acoperită cu şindrilă de piatră, de concertul violonistului Alexandru Tomescu, punând sufletul Baladei lui Ciprian Porumbescu  în crengile pline de rod ale merilor, cu vioara Stradivarius, de lansarea cărții ”Grei ai medicinei românești” în prezența profesorului universitar doctor Irinel Popescu, cel care a suit țara noastră în clasamentul performerilor lumii în transplantul de ficat, în condițiile în care numeroase țări nici nu au auzit de așa ceva. El va povesti evoluția copilului din Filiașii Olteniei, de la țâncul de pe uliță la altitudinea academică. Profesorul va da autografe, iar cei care-l află greu la București, prins mereu în operații, unele unice în lume, îi pot fi alături la Sângeru, unde nu  va veni prima oară.

De ce Biserica Maicii Domnului și de ce într-o livadă? Am mai răspuns. Reiau cu alte cuvinte. Fata din Nazaret, Maria, a fost și rămâne în cerul ei pământeană. Ea putea fi din orice sat al planetei, dar acolo a găsit-o Dumnezeu, care ar arăta ca un om, cu toate că eu am îndoieli. Unii îi spun inteligența universală, difuzată în material și imaterial. În legătură cu Maica Domnului nu există însă bănuieli, ci doar certitudini, ca și despre fiul ei devenit Dumnezeu-Omul.

Este și va fi o biserică pentru toți creștinii, iar semnul biblic ales este Nașterea. Maica și pruncul ei vor fi, iconografic și sculptural, în toată Biserica din Livadă, arătând dragostea maternă, blândețea, iubirea în forma neîntinată. De ce într-o grădină? Fiindcă România este Grădina Maicii Domnului, supranume confirmat de cei doi pontifi ai Romei care au binevoit să ne viziteze.

Vă aşteptăm pe toţi cei care doriţi – intrarea este liberă ca mereu la Muzeul Pietrei – să fiţi de faţă la acest triplu eveniment.

Pentru conformitate, Lucian Avramescu