Nicoleta Dumitrescu
În timp ce lupta dintre taberele din interiorul PNL se ascute – mai nou fiind făcut public și un al doilea dosar al lui Florin Cîţu aflat într-o instanţă din SUA – coronavirușii dau semnal că încep și ei să ocupe noi teritorii, din ce în ce mai mult. E un fel de care pe care, unde se identifică vulnerabilitatea, nu puţini considerând faptul că inclusiv regia spectacolului pentru câștigarea puterii din interiorul liberalilor ar fi un posibil răspuns în ceea ce privește interesul scăzut în rândul populaţiei nevaccinate în a se hotărî pentru imunizare.
Practic, lumea s-ar cam fi săturat de circ, mai ales că este vorba despre principalul partid aflat la guvernare, impresia fiind că totul se reduce la funcţii, în condiţiile în care, declarativ, priorităţile pentru români ar fi cu totul altele. Cert este că, după cum arată și statisticile, administrarea serului anti Covid-19 merge înainte cu pas de melc, chiar duminică anunţându-se faptul că într-un interval de 24 de ore s-au vaccinat puţin peste 5.500 de persoane, cel mai mic număr înregistrat din 3 ianuarie anul acesta!
Soluţii pentru a-i determina pe nehotărâţi să se hotărască? S-a apelat inclusiv la mititei gata făcuţi pe grătar şi oferiţi imediat după administrarea serului, iar mai nou s-ar acorda bonuri de masă, ministrul Sănătăţii anunţând, însă, că acest bonus nu o să fie dat la nesfârșit ci, deocamdată, doar anul acesta! În aceste condiţii, este evident că până a fi încorporate toate paginile care vor constitui, într-un final, ”Cartea de istorie a pandemiei”, în România se va lucra încă pe ciorne, pe foarte multe ciorne, în speranţa că vor fi identificate noi soluţii.
Între timp, având în vedere că valul patru al pandemiei se consideră a fi al…nevaccinaţilor, spitalele din ţară, mai ales cele care acum sunt cu sigla de ”spitale Covid”, se pregătesc să facă faţă noilor cazuri de îmbolnăvire, având în vedere că numărul acelora care sunt consideraţi a fi ”pozitiv”, în urma efectuării testelor, crește de la o zi la alta. Astfel că, deja, unele unităţi sanitare au început să verifice inclusiv instalaţiile electrice, pentru a putea fi evitate, pe cât posibil, incidentele nedorite, mai ales acelea din secţiile ATI.
În aceste condiţii, având experienţa celor trei valuri ale pandemiei peste care și sistemul sanitar din România a trecut, există acum ceva în plus, ca și acoperire cu toate cele necesare, inclusiv fonduri, astfel încât valul patru, atunci când va veni cu adevărat, să nu mai creeze problemele pe care le-a creat? Deocamdată, de la centru, de la București, nimic pe această temă. Prin urmare, ar trebui găsite soluţii și pentru nehotărâţii de la centru, ca și aceștia să se hotărască în a găsi rezolvări cât mai rapide în multiplele probleme ale sistemului sanitar românesc! Pentru că, după cum s-a văzut, este nevoie de o mai bună gândire și coordonare, inclusiv în tratarea bolnavilor cu diagnostice vechi. Or, dacă guvernanţii ies la televizor și declară că se preocupă și că-și vor da silinţa ca totul să fie bine, dar, în realitate, atenţia lor este îndreptată către lupta politică din propriile partide, culmea, ajunse prin votul românilor la guvernare, atunci e clar că politicienii se gândesc doar la funcţii și nimic mai mult!