Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus să fie elaborat un sistem de inspecţii periodice a clădirilor şi infrastructurii din regiunile din nordul Rusiei, unde se înregistrează o dezgheţare a permafrostului, potrivit DPA şi TASS, preluate de Agerpres.
„Milioane de oameni trăiesc în nordul ţării. Este deci important să punem la punct un sistem de supraveghere în aceste zone”, a afirmat Putin într-o reuniune cu miniştrii ruşi. El a spus că este important să fie dezvoltat un sistem de inspecţii regulate ale caselor, podurilor şi drumurilor, de exemplu.
Odată cu creşterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice, permafrostul, strat de sol îngheţat permanent până la o adâncime cuprinsă între 2 şi 15 m, începe să se dezgheţe.
În consecinţă, avarii la clădiri, drumuri şi alte infrastructuri, cum ar fi conductele de gaz, intervin din ce în ce mai frecvent în Rusia.
Autorităţile Rusiei spun că creşterea temperaturii în ţară este mai puternică decât în alte părţi ale lumii. Temperatura medie pe teritoriul Federaţiei Ruse creşte de 2,8 ori mai repede decât media globală, conform unei prognoze recente a Ministerului rus al Mediului.
Aproape două treimi din solul Rusiei este îngheţat permanent, într-un fenomen denumit permafrost. Există aici cantităţi uriaşe de resturi de plante şi animale care nu au fost încă descompuse de microbi. Acestea devin active doar când temperaturile cresc şi solul se înmoaie. În cadrul acestui proces de descompunere se poate degaja metan care dăunează mediului, notează dpa.