Nicoleta Dumitrescu

Așa cum v-am informat în ediția de ieri a ziarului Prahova, noul președinte al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Daniel Olteanu, s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute în Prahova, la Ploieşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii din Liga aleşilor locali ai acestei formaţiuni politice din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, prilej cu care a avut amabilitatea să ne răspundă şi la câteva întrebări.
– Domnule Daniel Olteanu, sunteți noul lider al ALDE, din aprilie anul acesta. Care sunt obiectivele pe care vi le-ați asumat astfel încât partidul pe care îl conduceți să reușească să depășească eșecul de a nu mai avea reprezentare în Parlament?
– Din start trebuie să vă spun că ALDE merge mai departe! Este vorba despre noul ALDE, aşa cum ne place nouă să spunem. Este o echipă nouă de conducere, tânără, suficient de experimentată din punct de vedere profesional, care şi-a asumat destule obiective îndrăzneţe. Eu am însă încredere în potențialul colegilor mei. Și simt asta din dorința lor în tot ceea ce fac, la fiecare întâlnire pe care o am cu ei, de a readuce partidul în prim planul politicii românești. Este dorința de a redeveni relevanți, vii, vizibili. Principiile la care noi ținem foarte mult în acest nou ALDE sunt și cele care au stat practic la baza acestei noi construcții. În primul rând meritocrația, eu, de pildă, fiind propus să candidez la președinția partidului plecând de la rezultatele, cele mai bune, pe care le-am obținut pentru ALDE la toate rundele de alegeri. Apoi, un alt principiu la care ținem foarte mult este cel al leadershipului de echipă. Spun asta pentru că, în opinia mea, pe scena politică, astăzi, niciun partid nu mai are acel ”lider locomotivă”, așa cum a fost Călin Popescu Tăriceanu pentru ALDE. În România există o criză de lideri politici, care nu pleacă de la altceva decât de la nivelul de încredere al populației, care este cel mai scăzut în istorie, în legătură cu clasa politică. Este evident faptul că în prezent clasa politică a eşuat și asta din cauza faptului că se folosește permanent un dublu limbaj, iar cetățenii s-au săturat de acest lucru. Ca președinte al ALDE, însă, eu am plecat cu mare încredere la acest drum, înțelegând toate greutățile pe care le avem. Pot să vă spun însă că ALDE este singurul partid în viață care este neconectat la subvențiile de stat, absolut toate acțiunile partidului fiind suportate de către membrii săi. Sunt însă extrem de încrezător că după această perioadă de reconstrucție a partidului în care ne aflăm vom ieși mai întăriți. Sunt foarte optimist, pentru că simt determinarea colegilor mei în a reuși în demersul nostru politic. Cum am spus și mai devreme, ALDE merge pe drumul său politic.
– Ați menționat, ceea ce este de fapt o realitate, că românii nu mai au încredere în clasa politică. Există o formulă – nu neapărat magică – la care ALDE poate apela pentru a recâștiga încrederea electoratului? Ați identificat și cauzele pentru care românii nu v-au mai fost alături în alegeri, așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020?
– Într-adevăr, anul 2020 a fost un an greu pentru ALDE. Electoratul, în opinia mea, ne-a pedepsit mult prea aspru față de cât meritam să fim pedepsiți sau dacă meritam să fim pedepsiți… Eu cred că, în primul rând, în cadrul alianței PSD-ALDE, care nu a fost o guvernare deloc rea, comunicarea a fost slabă și deseori arogantă, care ne-a costat foarte mult, și ar fi mai puțin corect să dau vina doar pe unii, pentru că și pe mine mă consider vinovat de acest lucru, și eu fiind parlamentar ( n.n. – deputat în județul Vaslui, în perioada 2016-2020). Însă, trebuie să menționez faptul că multe dintre măsurile luate de guvernarea PSD-ALDE au fost bune și spun asta pentru că, de pildă, niciuna dintre aceste măsuri nu a fost anulată de către actuala guvernare. Or, în timpul guvernării PSD-ALDE s-a înregistrat o creștere economică sănătoasă, pe baza căreia au fost venituri în plus în buzunarele oamenilor şi au fost lansate programe de dezvoltare și de investiții. Deși au fost hulite de PNL aflat atunci în opoziție, astăzi, împreună cu celelalte formațiuni care formează coaliția aflată la guvernare, acest partid vine cu aceleași programe, numai că, de pildă, în loc de PNDL îi spune Anghel Saligny. Revenind însă la întrebarea dumneavoastă, nu există, ca să spun așa, o formulă magică pentru a reatrage electoratul. Contează doar atitudinea politicianului față de cetățean. Dacă nu vom înțelege ceea ce am făcut greșit, că trebuie să ne schimbăm atitudinea față de oameni, să putem să rezonăm față de problemele lor reale, nu acelea care ni se par nouă că ar fi reale, atunci, în anul 2024, la alegerile parlamentare, nu va mai fi prezență la urne de 33% dintre alegători, cum a fost anul trecut, ci de 23%. Pentru că, uitați-vă, exemplu de dublu limbaj. Cum mai poți avea încredere în clasa politică tu, simplu cetățean, când premierul Cîțu, după ce a fost instalat în funcție, a spus că una este programul electoral și alta este programul de guvernare?! Tradus, ce înseamnă asta? V-am spus ceea ce ați vrut să auziți în campania electorală din 2020, astăzi facem ceea ce știm noi că trebuie să facem la guvernare. Or, este firesc așa? În felul acesta, este normal ca oamenii să se uite cu lehamite la clasa politică, să fie hulită. Pe cale de consecință, oamenii valoroși nu vin către politică, de aici și criza de lideri cu anvengură în activitatea politică de astăzi. De aceea, noi, cei de la ALDE, insistăm pe leadershipul de echipă și facem pași sănătoși și serioși în această direcție. Avem timp să reconstruim și vreau să reconstruim sănătos acest partid până la următoarele alegeri, mai ales că eu, alături de echipa mea, mi-am asumat trei obiective majore pentru ALDE. Și anume că ALDE va reveni în Parlamentul European, își va dubla numărul de aleși locali- acum având în jur de 1000 – și va reveni în Parlamentul României.
– Din punctul unui lider al unui partid care este în afara jocurilor politice, ALDE neavând în prezent reprezentare în Parlament, cum se vede România acum, mai ales din perspectiva luptelor interne din principalele partide care formează coaliția aflată la guvernare?
– Din nefericire, în opinia mea, România a devenit captivă războiului intern din PNL, dar și din USR PLUS, pentru că, deși războiul din USR PLUS este mai puțin prezent și vizibil, el există, numai că reprezentanții lor sunt mai puțin reperezentativi în teritoriu, au mai puține filiale și mai puțină forță în comparație cu cei de la PNL, ca să creeze zgomot. Românii au devenit prizonierii luptei pentru putere dintre Cîțu și Orban, precum și dintre Cioloș și Barna. Din păcate, în opinia mea, cel puțin în ultimul an și jumătate, țara nu este guvernată, iar programul acestor partide ar trebui să se numească ”România eșuată”! Și putem da multe exemple în acest sens, cum ar fi rușinea cu care ne-au îmbrăcat cei din coaliție la Bruxelles, prin depunerea și respingerea succesivă a PNRR, în contextul în care guvernele serioase au accesat avansul și au început să lucreze pe acest program, iar România nu. Agricultura a rămas la mila ploii, programele de dezvoltare locală PNDL 1 și 2 merg cu mare greutate, în țară sunt multe șantiere blocate din cauza lipsei de finanțare, prețurile la alimente, tarifele la gaze, energie au luat-o complet razna! Iar domnul Cîțu ne spune că românii trăiesc mai bine și sunt mai fericiți de când domnia sa este premier. Eu sper ca românii să-i transmită puțin din fericirea lor și premierului Cîțu! Spun asta pentru că România o să ajungă la un eșec inevitabil, la un faliment economic, cel mai grav lucru fiind gradul de îndatorare, domnul Cîțu reușind performanța ca în mai puțin de doi ani să dubleze datoria țării, iar generații după guvernarea acestuia vor trebui să plătească aceste datorii!