Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorţi.
S-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cărţile Legii cu Sfântul şi Dreptul Simeon. La început a făcut parte dintre cei şaptezeci de Apostoli.
A vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia şi Etiopia.
Potrivit unor documente, Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în vreme ce alte scrieri vorbesc de plecarea sa din Etiopia spre Macedonia şi Iudeea, locuri unde va vesti învăţătura lui Hristos. Aceste din urmă documente vorbesc de aducerea sa la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a răspunde acuzaţiilor aduse de iudei că propovăduieşte un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu refuza să-şi lepede credinţa în Hristos, Sfântul Apostol Matia este bătut cu pietre până la moarte.
Ca să nu fie acuzaţi de romani pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Matia, cu o secure. Romanii apelau la această practică atunci când cineva se ridica împotriva Cezarului. Astfel, moartea Apostolului Matia are drept motiv nerespectarea legii romane şi nu credinţa în Hristos.
Potrivit tradiţiei, moaştele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324. Unele părticele din ele au fost trimisa în Trier, cel mai vechi oraş din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. După această descoperire, ele au fost mutate în biserica abaţiei benedictine, care îşi va lua numele Sfântul Apostol Matia. Această abaţie este în prezent un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică.
Ţinând seama că există două versiuni cu privire la locul morţii sale, sunt şi documente care vorbesc despre prezenţa moaştelor sale în Georgia de astăzi. Poate fi veridică şi această variantă, dacă ţinem seama de faptul că Etiopia este identificată de unii cercetatori cu estul Georgiei.