Polonia va desfiinţa camera disciplinară a Curţii Supreme în cadrul reformei mai ample a sistemului său judiciar în lunile următoare, a anunţat ieri guvernul de la Varşovia, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că mecanismul disciplinar subminează dreptul comunitar, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres. ”Polonia va continua reformele sistemului său judiciar, inclusiv în zona responsabilităţii judecătorilor”, cu scopul îmbunătăţirii eficienţei acestui sistem”, indică o declaraţie a executivului polonez. Acesta a precizat că va înainta CJUE o moţiune pentru măsuri provizorii cu privire la revocarea camerei disciplinare.
La 14 iulie, CJUE a dispus ca Polonia să pună capăt imediat activităţilor camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”. Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme” cu constituţia poloneză, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare.
În urmă cu două săptămâni, şefa Curţii Supreme poloneze a anunţat îngheţarea provizorie a activităţilor controversatei camere disciplinare. Acest dosar este cel mai recent dintre subiectele care în ultimii ani au provocat disensiuni între Polonia şi Comisia Europeană, ce a deschis contra Varşoviei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliu dacă toate celelalte sunt de acord.