Violeta Stoica
În urmă cu 20 de ani, puțini români știau că S.F. nu înseamnă doar „științifico-fantastic”, ci și „studiu de fezabilitate”. De fapt, în timp, se poate spune că au devenit sinonime cele două sintagme, pentru că studiile de fezabilitate sunt parcă desprinse din literatura științifico-fantastică.
Studiile de fezabilitate, veșnica problemă a investițiilor publice din România, abundă într-una dintre instituțiile publice din județul Prahova. Consiliul Județean Prahova, care poate fi redenumit fără probleme Consiliul Studiilor de Fezabilitate, a încheiat pe repede-înainte, surprinzător, o serie de contracte pentru realizarea unor SF-uri. Cele mai importante, din punct de vedere financiar, sunt destinate unor ipotetice centuri ocolitoare pentru câteva orașe din Prahova.
Printre ședințele de partid pregătitoare ale congresului PNL programat pentru luna septembrie, președintele Consiliului Județean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, își… găsește timp să meargă și la instituția în fruntea căreia a fost ales în septembrie 2020. Ca să se tragă în poze în timp ce semnează contracte pentru SF-uri, despre care spune că ar trebui să fie gata în 90 de zile de la parafare. Dacă acest lucru va fi respectat, ar însemna că pe la final de septembrie – început de octombrie, ar trebui să prezinte studiile plătite cu bani grei. Dacă va organiza, într-un final, o conferință de presă la care să și răspundă întrebărilor jurnaliștilor, măcar la împlinirea unui an de mandat presărat doar cu poze și SF-uri.
Șeful administrației prahovene, liberalul Iulian Dumitrescu, se pozează sistematic semnând contracte de prestări servicii pentru elaborarea unor studii de fezabilitate. Prahovenii, sătui de atâtea promisiuni, au devenit suspicioși și taxează din ce în ce mai mult aparițiile pe pagina oficială de Facebook a președintelui CJ Prahova. Parcă nu mai cred în povești, deși prin votul lor l-au trimis în funcție pe Iulian Dumitrescu, fost senator liberal și președinte recent reales al PNL Prahova.
Până acum, Dumitrescu s-a fotografiat semnând patru contracte de prestări servicii pentru SF-uri de centuri ocolitoare. Primul, pe 16 iunie, pentru centura Azuga-Bușteni, cu o valoare de 807.715 lei fără TVA, semnat cu Irimat Cons – Studio Corona SRL Civil Engineering. Al doilea contract, pentru elaborarea SF-ului șoselei ocolitoare a orașului Mizil, a fost semnat pe 30 iunie, cu SC Dineng Dev SRL – Ria Design Consulting – Incons Development, la o valoare de 350.000 de lei, chiar dacă valoarea estimată a contractului era de 910.350 de lei fără TVA. Aceleași firme și la exact aceeași valoare au câștigat și licitația pentru elaborarea centurii ocolitoare a comunei Păulești, deși suma estimată anterior licitației fusese de 963.900 de lei fără TVA.
Un alt contract, pentru SF centura Bănești-Valea Doftanei, s-a parafat cu asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A. – SC Prospect Drill SRL.
Durata realizării acestor studii de fezabilitate, finanţate din fonduri ale Consiliului Judeţean Prahova, este de 90 de zile de la semnarea contractului, acest lucru însemnând, în principiu, că de la final de septembrie ar trebui să curgă SF-urile promise de președintele CJ.
Iar studiile contractate de Consiliul Județean Prahova, în ultimele luni, nu se opresc aici.
Un alt studiu, contractat cu SC ISPE Proiectare și Consultanță SA, contra sumei de 117.500 de lei, este pentru functionarea cazanului nr.5 pe perioada reabilitarii cosului de fum nr.2 din cadrul CET Brazi, în timp ce o altă sumă importantă, de 125.000 de lei (de precizat, toate valorile sunt fără TVA), merge către SC Independent Technology Services SRL, pentru servicii de analiză în vederea identificării soluțiilor tehnice pentru „Digitalizarea serviciilor de asistență medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești”.
Alt contract pentru elaborare/actualizare studiu de fezabilitate protejare/relocare retele utilități a fost semnat cu S.C. PROTELCO S.A., la valoarea de 128.000 de lei, la care se mai adaugă alte 121.000 de lei fără TVA destinate elaborării studiului de fezabilitate pentru „implementarea unui sistem inteligent de monitorizare și supraveghere video a traficului pe drumurile publice de interes județean și dezvoltarea unui centru de management al traficului prin aplicații video specializate”, achiziție directă încheiată cu S.C. AES Solution Systems S.R.L.
Studii, analize, studii de fezabilitate. Grămezi de bani cheltuiți pentru documentațiile inițiale, care ar trebui să aibă o finalitate, prin contracte de execuție lucrări și, ulterior, prin apariția fizică a obiectivelor vizate de aceste SF-uri.
Dar, cum în România SF are două înțelesuri, vom vedea care va fi rezultatul. Realitatea versus SF.