Nicoleta Dumitrescu

Întrebarea din titlu are legătură cu pandemia, viteza cu care se dezvoltă noua variantă a virusului producând din ce în ce mai multă îngrijorare. Îngrijorarea este în mod special pentru specialiștii din sănătate și cei care, fiind în linia I, au trecut deja prin cele trei valuri când, așa cum se știe, în secţiile covid și ATI ale spitalelor linia dintre viaţă și moarte a fost atât de subţire.

Acum, deja despre valul patru al pandemiei se vorbește la timpul prezent, apariţia acestuia urmând să fie ”palpabilă” odată cu venirea sezonului rece. Acum este însă vară, iar dacă ar fi să ne luăm după cei foarte optimişti și sutele de mii de persoane care la fiecare sfârşit de săptămână invadează Litoralul românesc, noul val al pandemiei de covid pare undeva departe, dincolo de valuri și de întinderea apei! Mai mult decât atât, date fiind și relaxările, impresia ar fi că, sătui de umblat de la un capăt la altul al mapamondului, covizii și-au cam luat picioarele la spinare și… au zburat definitiv! Cei care stau însă cu ochii pe statistici sunt de altă părere, sugerând și că n-ar cam trebui să ne îmbătăm cu apă rece. Iar dacă ar fi să ne luăm după ceea ce se întâmplă în zona de unde și-au luat zborul în lume noii viruși, ceva-ceva se întâmplă și nu prea de bine. Și asta deoarece, potrivit ultimelor informaţii, în China, sute de mii de locuitori au fost plasaţi în carantină, luni, în plină recrudescenţă epidemiologică, după ce noua variantă Delta a coronavirusului s-a răspândit în întreaga ţară şi a ajuns în Wuhan, primul oraş afectat de pandemie.
Dând timpul în urmă, la începutul anului trecut, cu greu își putea imagina cineva că, dincolo de obligativitatea purtării măștii de protecţie și instituirea carantinei obligatorii – ce a avut debutul mai întâi în China – va deveni o măsură valabilă pentru toate ţările atunci când pandemia a devenit evidentă pentru întreaga planetă. Privind la televizor cum se ridicau, primăvara trecută, doar în câteva zile, spitalele de campanie, pentru că sistemul sanitar fusese depășit de numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, nici nu se punea problema ca situaţia să fie trăită, aproape la indigo, și de alte popoare, aflate la capătul celălalt al globului pământesc. Numai că, după cum s-a văzut, cum realitatea întotdeauna bate filmul, virușii au reușit să se dezvolte, practic nefiind zonă populată de pe Terra în care invazia lor să nu fie consemnată.
Apariţia vaccinului anti Covid-19 și măsurile sanitare au reușit să mai tempereze evoluţia noilor viruși, însă, odată cu înregistrarea altor tulpini, considerate și mai periculoase, se pare că despre pandemie nu se poate vorbi la trecut, ba din contră, iar confirmarea a venit inclusiv dinspre statele în care s-a anunţat că toată populaţia a fost imunizată, acum luându-se in calcul inclusiv administrarea și a celei de-a treia doze de vaccin.
Prin urmare, o luăm de la capăt cu pandemia? Rămâne de văzut! Însă, după cum se vede, lucrurile sunt în mișcare, pe toate planurile, inclusiv vaccinarea obligatorie impusă în cazul anumitor categorii de persoane, în funcţie de domeniul în care activează, ducând la proteste în stradă, așa cum se întâmplă la sfârșit de săptămână și în Franţa, din cauza permisului de sănătate.
Cert este că și în România campania de imunizare împotriva noului virus a mai încetinit, iar faptul că abia după două luni, după data fixată iniţial, s-a atins, la sfârșitul săptămânii trecute, borna celor 5 milioane de persoane vaccinate, demonstrează faptul că, în cazul multora, pandemia nu mai este chiar pe post de… bau-bau. Până la proba contrarie! Iar dacă valul patru va veni și mai vijelios decât primele trei rămâne să se vadă confirmarea sau nu, în următoarea perioadă.