V. Stoica
Fl. Tănăsescu

Tragedia care a șocat comunitatea ploieșteană, miercuri seară, a intrat în atenția procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. Trupurile copiilor gemeni, în vârstă de doar doi ani, căzute de la etajul zece al unui bloc situat pe Bulevardul Republicii, au șocat trecătorii aflați miercuri seară, în jurul orei 20:30, în zona respectivă. Autoritățile încearcă să facă lumină asupra circumstanțelor în care s-a produs acest cumplit eveniment și au declanșat anchete pentru a stabili cu exactitate cum au avut loc faptele.
De altfel, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au confirmat că a fost demarată urmărirea penală IN REM (asupra faptei, nu asupra unei persoane) pentru ucidere din culpă, iar în cursul zilei de ieri urmau să fie chemați la audieri martori ale căror declarații ar putea să elucideze modul de producere a tragediei. Însă, din datele preliminare ale anchetei ar reieși că minorii ar fi fost lăsați nesupravegheați.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, Corina Nicola, reprezentanții instituției s-au autosesizat în legătură cu tragedia care s-a produs miercuri seară, în Ploiești, în care gemenii de doi ani au murit după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc.
“Echipa Direcției se află în teren, a luat legătura cu reprezentanții Poliției. Din primele verificări, familia nu se află în evidențele DGASPC Prahova cu alte sesizări anterioare. În acest caz, se va efectua o anchetă socială și, în urma evaluării, dacă va fi necesar, se va lua măsura preluării în regim de urgență a celuilalt copil rămas în grija familiei, căruia i se va asigura și consiliere psihologică”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Prahova.
IPJ Prahova a transmis, miercuri seară, primele informații în legătură cu minorii căzuți de la etaj: „În jurul orei 20:30, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Ploiești au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că, pe Bulevardul Republicii, doi copii gemeni, fată și băiat, cu vârsta de 2 ani și o lună, au căzut de la etajul 10, de la fereastra unui apartament. Din păcate aceștia au fost declarați decedați. Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de ucidere din culpă”.
În mediul online au apărut imagini cu mama minorilor decedați, despre care se spune că erau transmise LIVE, chiar în timpul în care se petrecea tragedia. Alături de mama celor doi copii care au căzut de la etajul 10 se mai afla un copil, împreună cu care asculta manele, în timp ce își aprindea o țigară.
În urma acestei tragedii rămân mai multe întrebări: De ce nu au fost sesizate instituțiile de protecția copilului dacă minorii erau neglijați? Cum s-a petrecut, de fapt, acest eveniment cumplit? Ce se va întâmpla cu minorul care apare în imaginile transmise în direct, în timpul cărora se aud chiar și sirenele ambulanțelor ajunse la fața locului?