Dacă nu va avea soarta precedentei aventuri în prima ligă de baschet masculin (adică să se retragă din competiție), CSM Ploiești are locul asigurat în eșalonul de elită, indiferent de rezultatele pe care le-ar obține. Conform deciziilor luate de noua conducere a Federației Române de Baschet, în stagiunea 2021/2022 nicio echipă nu va retrograda. Motivul este acela că, în sezonul 2022/2023, se dorește ca principala competiție internă a României să aibă în componență 18 echipe, în format de ligă închisă, după ce, la finalul stagiunii 2021/2022, vor promova primele două formații din Liga 1.
Sezonul Ligii Naționale de Baschet Masculin urmează să înceapă în data de 2 octombrie și se va desfășura după sistemul cu etape săptămânale, tur-retur. Tragerea la sorți pentru noul sezon al LNBM și stabilirea cu exactitate a programului va avea loc pe data de 25 august, la Focșani.
Totodată, s-a mai stabilit și că se menține obligativitatea ca echipele din LNBM să aiba câte două echipe de juniori înscrise în Campionatele Naționale (obligatoriu o echipă U13 sau U14, iar cea de-a doua – de U15, U16 sau U18), fiind permise și colaborarile. În plus, echipele din LNBM vor avea obligatoriu câte o echipă care va participa în Liga Națională de Baschet Masculin 3×3, competiție care va avea loc după încheierea sezonului LNBM.
Pe moment, regulile privind folosirea jucătorilor autohtoni rămân aceleași, însă s-a hotărât ca în luna noiembrie să se ia o decizie pe termen lung privind acest aspect. De asemenea, se păstrează regula jucătorilor străini aplicată în sezonul precedent, cu maximum 6 străini pe foaia de joc.