Petrolul Ploiești – Dacia Unirea Brăila 4-0 (2-0)

Stadion: Ilie Oană. Spectatori: 1000.
Marcator:Diarra (28, 30, 47, 90+2).
Petrolul:Avram (87 Jercălău) – Pârvulescu, Manolache, Huja, Țicu (cpt) – Cebotaru (70 Chindriș), Seto – Bratu (70 Constantinescu), Tucaliuc (87 Boțogan), Saim Tudor (70 Măzărache) – Diarra. Rezerve neutilizate: Olaru, Pană, Lică, Buia. Antrenor: Nicolae Constantin.
Dacia Unirea:Andrei – Pătlăgică (82 Duțu), D. Ciobanu, Stănciulescu, M. Șandru – V. Robu (cpt) (46 Petrache), G. Apostol (65 Apostolache), R. Stănescu, Cocîrlă (65 Priboi) – P. Petre, Răducanu (46 Taciuc). Rezerve neutilizate: Duță – Voinescu, Moroianu, Paliu. Antrenor: Florentin Petre.
Au arbitrat: Sergiu Mavriche (Bacău) – Ionus Erchian (Medgidia) și Marian Carson (Constanța).
Rezervă: Ana Maria Terteleac (Berceni, Ilfov).
Observatori: Gheorghe Mihalache (Buzău) și Lucian Cârjă (Constanța).
Jucătorul meciului: Diarra.

George Marin

Nu sunt prea multe de povestit despre meciul pe care Petrolul l-a câștigat extrem de clar în fața noii promovate Dacia-Unirea Brăila. Aceasta a venit la Ploiești să reziste cât mai mult posibil, coborând un om din linia de mijloc în linia de apărare atunci când Petrolul avea posesia – au făcut-o, pe rând, Apostol și Cocîrlă – și să speculeze orice posibilitate de a amenința poarta ploieșteană în faza de atac. După trei bune situații petroliste, Avram este chemat la lucru de șutul sub bara transversală trimis de ex-dinamovistului Raphael Stănescu (min. 15). „Da, domnule, sunt aici!” a spus Avram, care avea să mai fie solicitat doar în alte două rânduri: de Robu (min. 31) și de Cocîrlă, trezit în poziție de șut în urma unei greșeli la mijlocul terenului comise de Takayuki (min. 61), care, exceptând acest moment, a făcut un meci bun folosindu-și experiența dobândită.
În rest, Petrolul a reușit să transfere entuziasmul propriului joc și în tribune. Cred că ar fi bine să amintim succesiunea „problemelor” pe care apărarea brăileană le-a avut de rezolvat: Saim – șut alături (min. 6), Diarra – „cap” alături (min. 7), Diarra – „cap” puțin peste (min. 13), Bratu – șut alături de vinclu, cu stîngul, după o pasă cu călcâiul trimisă de Tucaliuc (min. 21), Diarra – reia în bara transversală lovitura liberă bătută de Bratu (min. 23), Saim – șut respins de portar (min. 26), Diarra – șut care finalizează combinația Takayuki – Saim, dar Andrei respinge miraculos în corner (min. 27, Diarra 1-0, Diarra 2-0, Takayuki – șut deturnat în corner de Andrei (min. 41), Diarra – alunecă în bună poziție, în mijlocul careului mare (min. 45+1), Diarra 3-0, Saim – gol anulat pentru ofsaid, după o combinație Huja – Țicu (min. 58), Țicu – centrare respinsă cu piciorul de Andrei (min. 63), Saim – caută vinclul, dar nu îl găsește de puțin (min. 70), stop motoare cam prin minutul 60, 60 și ceva, odată cu întețirea zdravănă a ploii („mai avem și alte meciuri!”), Diarra 4-0 final.Concludent, nu-i așa? Iată cum entuziasmul a revenit în tribunele stadionului ploieștean!
Ar mai fi de remarcat „metronomul” de la mijlocul terenului – l-am numit pe Cebotaru – care arată, ca nimeni altul, ce înseamnă o experiență bogată obținută la nivel înalt, evoluția solidă și insistența lui Saim de a marca (nu-i nimic, va fi data viitoare), faptul că partea stângă funcționează și fără cel care părea a fi zmeul-zmeilor pentru apărările adverse, dar care tinde să devină accidentatul-accidentaților (Vajushi, desigur), debutul tânărului portar Andrei Jercălău, semifinalist al competiției Under 16, re-debutul lui Chindriș, faptul că tare inimosul Huja mai are de lucrat la tehnica de picior (vorbim de dribling, nicidecum de pasă) și faptul că poarta proprie a rămas neperforată mulțumită întregii echipe, dar, în special, portarilor și apărării imediate. Despre performanța reușită de Diarra și despre debutul ca titular al lui Tucaliuc vom vorbi separat. Și încă un amănunt foarte important: dacă Nae Constantin spune că sunt soluții, atunci el trebuie crezut. Poate că noi toți am uitat prea repede ce a reușit Nae în scurta perioadă petrecută de el la Recea. Convingerea este că acasă va reuși mult mai mult.
Despre oaspeți, echipă nou-promovată, nu am decât un singur semn de întrebare: cum or fi dat ei două goluri la București, cu Steaua?


Carré, moncher!

Cele patru goluri marcate de Diarra mi-au reamintit o replică dintr-un film regizat de Sergiu Nicolaescu: „Cinci ași. Patru, și cu mine,cinci!”
Ar putea și Diarra să spună aceeași replică, deși el este încă foarte tânăr și mai are de muncit și de luptat până să devină un as al fotbalului. Cert este că are calități care îi permit să ajungă la acest nivel. Un argument? Niciunul dintre cele patru goluri nu a fost în stilul „ți-am dat-o, ești cu poarta goală, trimite-o tu în poartă!”. Descrierea fiecărui gol va susține afirmația făcută.
1-0: Bratu a centrat din dreapta, mingea a trecut peste tot grupul de jucători din fața porții până la Diarra, demarcat în stânga, cam la patru metri de poartă. Acesta a reluat, cu un acrobatic voleu lateral, în colțul opus.
2-0: Tucaliuc i-a „furat” mingea lui Ciobanu, din stânga a trimis pentru Bratu, aflat la marginea careului mare, ușor lateral dreapta. Șutul trimis de Bratu a devenit pasă pentru Diarra, aflat liber, central, la șapte metri de poartă. El a stopat mingea, a pivotat și a trimis în dreapta portarului.
3-0: Țicu a centrat, din stânga, și Diarra, aflat pe linia careului mic, a reluat din dreptul barei apropiate, direct sub transversală, cu latul, printr-un voleu din săritură.
4-0: Constantinescu și-a încheiat cursa, pe dreapta, cu centrare pe jos, iar Diarra a reluat în gol din mijlocul careului mare. Mingea a trecut printre picioarele portarului.
Diarra a folosit în special piciorul drept pentru a marca primele trei goluri, ca și la celelalte ocazii avute, dar ultimul gol l-a marcat cu piciorul stâng. A avut execuții acrobatice chiar și la alte ocazii ale sale, ca, de exemplu, la lovitura în bară. În plus, este de remarcat faptul că și-a căutat și și-a găsit aproape mereu poziție fără marcaj.