Atingerea imunității în masă prin vaccinarea anti-Covid nu mai este posibilă din cauza variantei mult mai infecțioase Delta a coronavirusului, afirmă experți citați de CNBC, potrivit Hotnews.
Cercetătorii oferă mai multe motive pentru care atingerea unui asemenea obiectiv – în care nivelul imunității în rândul populației este suficient de ridicat pentru a preveni răspândirea unui virus – nu mai este plauzibil.
Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat marți în fața parlamentului britanic că, întrucât vaccinurile anti-Covid nu opresc complet răspândirea coronavirusului, ideea atingerii imunității în masă a devenit „mitică”.
„Cred că ne aflăm într-o situație în care, din cauza acestei variante [delta], imunitatea în masă nu este o posibilitate deoarece ea poate infecta și indivizii vaccinați”, a afirmat Pollard, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca/Oxford.
„Iar asta înseamnă că oricine nu este vaccinat se va întâlni cu virusul la un moment dat. Asta s-ar putea întâmpla luna aceasta sau luna viitoare, ar putea avea loc anul viitor însă la un moment dat ei se vor întâlni cu virusul și nu avem nimic care să oprească transmiterea respectivă”, a adăugat acesta.
Explicat în modul cel mai simplu, imunitatea în masă înseamnă atingerea unui nivel ridicat al imunității împotriva unui virus, acest lucru putând fi realizat prin infectare naturală (datorită anticorpilor creați de sistemul imunitar când intră în contact cu un patogen nou) și prin vaccinare.
Vaccinarea este metoda preferată de atingere a imunității în masă deoarece ea creează o imunitate puternică și de durată fără ca persoanele să fie nevoite să treacă prin boală sau să experimenteze simptome severe care le pot lăsa sechele pe termen lung.
Dacă suficiente persoane dintr-o populație sunt imune față de un virus acest lucru duce la rate mai scăzute ale infecțiilor inclusiv în rândul celor nevaccinați deoarece acesta are mai puține oportunități de a se răspândi și infecta noi persoane.
Când este atinsă imunitatea în masă persoanele care nu sunt vaccinate împotriva virusului respectiv (fie din propria alegere, fie pentru că nu pot fi imunizate din motive obiective) sunt protejate de nivelul general al imunității prezent într-o populație.
Un virus poate fi astfel ținut sub control cu succes sau eradicat complet în unele cazuri. Campanii de vaccinare în masă au reușit în trecut să reducă dramatic numărul de cazuri sau să elimine complet boli ca poliomielita, tuberculoza sau rujeola în majoritatea lumii.