Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că bonurile de masă pentru stimularea vaccinării împotriva Covid 19 vor fi date celor care se vaccinează cu schema completă doar în acest an, iar distribuirea tichetelor va începe după rectificarea bugetară, potrivit Hotnews. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Ioana Mihăilă a subliniat că măsura acordării de tichete de masă pentru stimularea vaccinării este una limitată în timp, iar tichetele vor fi distribuite din luna septembrie, pentru că este nevoie de cadru legal și de resursă bugetară. Întrebată pentru câți oameni estimează că vor fi bani pentru acordarea de bonuri de masă, ministrul a spus că într-o primă fază se va începe cu un număr mai mic de oameni și, „dacă există dorință”, vor fi asigurate fonduri mai departe pentru persoanele care solicită vaccinarea: „Dar trebuie să menționez că măsura va fi totuși limitată în timp. Adică aceste bonuri nu se vor da în anul 2022, 2023, nelimitat”, a afirmat ministrul Sănătății.
„E adevărat că există varianta cea mai bună ca oamenii să aibă convingerea intrinsecă pentru vaccinare,care le face bine, dar nu putem să ajungem la suficient de multă populație cu această variantă și atunci cred că trebuie să ne uităm și la alte metode de stimulare a vaccinării”, a mai spus Ioana Mihăilă. Premierul Florin Cîţu a anunţat săptămâna trecută că în coaliţie au fost discuţii despre începerea unui proiect pilot prin care persoanele care se vaccinează să primească un voucher în valoare de 100 de lei. De asemenea, va exista şi o loterie care e posibil să funcţioneze după modelul ANAF cu bonurile fiscale. Impactul bugetar iniţial este de 50 milioane lei pentru ambele proiecte, a precizat premierul. Întrebat când va fi implementat proiectul pilot, acesta a răspuns: „Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţa de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 de lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira”.
Rata de acoperire vaccinală în rândul populației eligibile din România – cu vârsta peste 12 ani – este în jur de 30%, a anunțat marțea trecută coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Dintre românii vaccinați, 1,1 milioane sunt persoane din mediul rural, vaccinate cu schema completă, a anunțat acesta. Cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile – cu vârsta peste 12 ani – este în București, unde 48% din populația eligibilă s-a vaccinat. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare mai spune că ne vom apropia, cel mai probabil, de procentul de 50% imunitate colectivă – în jur de 30% din populație vaccinată, iar restul de aproximativ 20% trecută prin boală.