Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia sunt prăznuiţi pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 5 – 7 martie 2008. Proclamarea canonizarii Sfinţilor Rafael şi Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamţ, cu prilejul sărbătorii Înălţării Domnului.
Cuviosul Rafael s-a născut în satul Bursucani, din ţinutul Bârladului. A fost monah la Agapia din Deal, în secolul al XVI -lea. Din documente reiese că Sfântul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moaştele. În vechile pomelnice este numit „Fericitul stareţ Rafael”. Dumnezeu a lucrat în chip minunat prin el, atât în timpul vieţii pământeşti, cât ţi după trecerea sa la cele veşnice. Părţi din moaştele sale se păstrează în mănăstirile din Moldova.
Cuviosul Partenie a trăit în secolul al XVII -lea. Din relatările Sfântului Dosoftei reiese că Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Partenie a sihăstrit în muntele „Scaunele”. Se ruga toată ziua, iar noaptea, în timp ce rostea rugăciunea lui Iisus, împletea coşuri. Dormea foarte puţin. A trecut la Domnul în anul 1660. Moaştele sale au darul tămăduirii.