George Marin

Ambele fete din Ploiești care reprezintă România la Campionatul European pentru juniori, de la Tbilisi (Georgia), au pierdut meciurile pe care le-au disputat miercuri, 7 iulie. Afirmația din titlu trebuie explicată, mai ales pentru cine nu a urmărit disputele.
La categoria 46 de kilograme, Luciana Maria Petrache (componentă a clubului CS Petrolul Ploiești, unde este pregătită de antrenorii Ion Moroiță, Leontin Sandu și Ovidiu Dragomir) a luptat împotriva turcoaicei Isik Filiz. Mult mai experimentată, Filiz a început rundul în ofensivă, dar practicând un box ceva mai dezordonat, primind și trei atenționări pentru iregularități. Leontin Sandu, antrenorul care se ocupă îndeaproape de pregătirea sportivei noastre, a fost de părere că ar fi fost mai potrivit ca Luciana să fie aceea care trebuia să înceapă meciul în atac. Luciana a permis turcoaicei să stea în ofensivă destul de mult, cam jumătate de repriză. Sportiva noastră ar fi trebuit să dea drumul la lovituri mai rapid, în întâmpinarea atacurilor, folosindu-și avantajul alonjei. Situația a fost remediată de sportiva noastră în rundul secund, punctând mult mai mult cu directa de dreapta. Surprinzător, arbitrii-judecători au considerat repriza tot în favoarea turcoaicei! Nimic de obiectat referitor la decizia din primul și din ultimul rund, dar am obiecții în ceea ce privește aprecierea din rundul al doilea. Acesta trebuia acordat Lucianei, în opinia mea! În ultimul rund, știind că are avantaj, Filiz a boxat „la șmecherie”, căutând să evite lupta, lovind doar în situațiile sigure. Dar și așa, Luciana a continuat să atace cu mult curaj, căutând loviturile care punctează.
Cea de-a două fată, Izabel Gabriela Pîrvu (pregătită la clubul CSM Ploiești de antrenorii Titi Tudor „Prosop” și Adrian Pîrlogea), a întâlnit una dintre pretendentele la titlul categoriei 66 de kilograme, ucraineanca Valeria Meșeriakova, deținătoarea titlului țării sale, titlu cucerit recent, în martie. Și aici putem vorbi despre o experiență superioară a ucrainencei. Izabel a acceptat încă din start schimbul de lovituri în care adversara sa, cu o statură mai masivă, a ieșit în avantaj, folosind directa de stânga de întâmpinare și directa de dreapta, lovituri care au străpuns de mai multe ori garda ceva mai largă a sportivei noastre. Urmare a unor asemenea serii de lovituri, Izabel a fost nevoită să asculte, în două rânduri, numărătoarea arbitrului din ring. A doua numărătoare a fost chiar pe gongul de final al rundului, așa că partida a continuat. Nici în acest prim rund, nici în următoarele, Izabel nu a stat doar să încaseze pumni, ci a trimis destule lovituri bine țintite, rezultând un meci aproape bărbătesc, cu lovituri dure și de o parte și de cealaltă, fără niciun fel de menajamente. Chiar dacă ucraineanca s-a arătat superioară, este de apreciat curajul cu care a luptat Izabel, care a arătat o pregătire fizică chiar mai bună decât adversara sa, ucraineanca gâfâind spre final. Totuși, am convingerea că 66 de kilograme este o categorie nepotrivită Izabelei, ea putând să își pună atuurile mult mai bine în valoare la categoria inferioară, 63 de kilograme.
Mai este un amănunt foarte important de discutat, care lămurește problema lipsei de experiență. Ambele fete ale noastre s-au aflat la debutul internațional! Direct la o competiție de o asemenea anvergură! Ceea ce face de apreciat și mai mult modul în care au luptat. Cu unul sau două meciuri de pregătire împotriva unor adversari externi, poate că prestațiile Lucianei și Izabelei ar fi fost superioare. Dar, Federația Română de Box nu a organizat meciuri internaționale pentru juniori, sau, dacă a făcut-o, a făcut-o pentru un număr limitat de sportivi. Federația a insistat cu pregătirea sportivilor care participau în calificările pentru Olimpiadă, puțini și aceia. Un exemplu: Andrei Arădoaie a fost trimis la mai multe turnee internaționale (ultimul, în Ungaria, înainte de „calificările” de la Paris) la care a pierdut în primul și, câteodată, în al doilea tur. Dar, Federația a publicat – pe Facebook, site-ul oficial fiind aproape lăsat în paragină – doar faptul că Arădoaie a pierdut meciul pentru calificarea la Tokyo împotriva englezului Benjamin Whittaker boxând foarte bine. Păreri și păreri!