Nicoleta Dumitrescu
Dincolo de campaniile de susținere a celor care-și doresc șefia celor mai importante partide din cadrul coaliției aflate acum la guvernare, de la începutul acestei săptămâni au demarat, în dealul Cotrocenilor, discuții mai mult decât importante. Șeful statului a chemat la consultări mediul politic și partenerii sociali pe tema unui proiect despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, strecurat inclusiv în programul de guvernare al partidelor care sunt acum la putere: proiectul ”România Educată”. Început în 2016 – câți ani au trecut de atunci! – cu dezbateri regionale, proiectul se află acum în ultima etapă a dezbaterii publice, demarată în 2018. E de văzut, prin urmare, și după aceste consultări, ce se va întâmpla cu acest proiect, dar, mai ales, cum se va pune el în aplicare.
Nu de alta dar, inițiat de președintele României, acest proiect național este menit, așa cum e trecut acum pe hârtie, ”să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”. Numai că, după aceste ghilimele, obligatoriu e nevoie și de vreo trei semne de exclamare și de tot atâtea de întrebare. De ce? Păi, de când a fost lansat acest proiect, ultimii cinci ani au demonstrat faptul că nu munca, nici talentul, și nici onestitatea și integritatea n-au dus la dezvoltarea unei culturi a succesului, mai ales în activitate. Ci cu totul altceva: interesul, sprijinul și susținerea politică, toate acestea fiind adevăratele puncte forte care sunt în spatele unui CV când vine vorba despre ocuparea anumitor funcții, evident în instituții publice.
Practic, și cei care sunt acum la putere au dezvoltat aceeași cultură a ”pilelor” și a ”nepotismelor”, care era arătată cu degetul la fostele guvernări. Oricum, în această privință, a ”epurării foștilor”, degeaba s-au arătat țanțoși în mod special liberalii și cei de la USR PLUS. Nu este palier II sau III de prin ministere, de prin deconcentrate și tot soiul de direcții ori servicii de la nivel central sau local în care oamenii lor să nu-și fi găsit loc. Nu pe studii, nu pe talent, nu pe experință! Iar cazul cu chelnerița angajată ilegal la Apele Române, ca și cele ale altor cinci persoane, care au fost trimise în judecată de DNA, spun clar pe ce criterii. Și nu sunt singurele exemple!
Până nu se va scăpa de aceste practici, pe care tot politicul le dezvoltă, pot să discute ei, politicienii, la întâlniri și la tot soiul de dezbateri mult și bine despre Românii educate, curate, bogate, moderne etc. Până când cei care, aflați în funcții de decizie, nu se vor debarasa de practicile gen ”o mână spală pe alta”, ”țara suntem noi, iar noi suntem partidul”, ”acum am venit noi la putere”, nu se va reuși să se pună în practică niciun fel de schimbare în bine pentru generațiile de astăzi și de mâine, fie că este vorba despre tineri sau despre cei ajunși la maturitate ori la pensie.
Pot să pună politicienii pe hârtie și schimbarea-schimbărilor, proiect pe care pot să-l dezbată și să-l întoarcă pe toate părțile în fiecare zi! Până nu se va lucra, în adevăratul sens al cuvântului, la caracterul uman, la corectitudine, iar acestea să aibă ca rezultat ocuparea unei funcții și prestarea unei activități pe merit și nu ca urmare a sprijinului din umbră al unui politician sau al altuia, declarațiile liderilor politici, inclusiv după consultările avute cu șeful statului, sunt de prisos. De altfel, chiar dacă nu e campanie electorală în care să nu se spună că favoritismele vor dispărea odată cu plecarea anumitor partide de la putere, s-a văzut foarte clar exact contrariul și-asta imediat, după negocierea funcțiilor, odată stabilită noua structură guvernamentală!