Vaccinarea anti-COVID cu a treia doză ar putea începe în luna septembrie
România se află la debutul valului al patrulea al pandemiei de COVID-19, iar vaccinarea cu a treia doză de vaccin ar putea începe în luna septembrie, la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare, pentru personalul medical, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau aflate în evidență cu boli cronice, care sunt mai vulnerabile la o eventuală infectare, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, potrivit Hotnews. În ultimele 8 săptămâni, cazurile de infectare cu tulpina indiană Delta au crescut de 5 ori la nivel național, mai spune Valeriu Gheorghiță.
„Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3”, afirmă Valeriu Gheorghiță. „Suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri, iar persoanele cu boli cronice trebuie protejate”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Decizia autorităților a fost luată în condițiile în care, în această toamnă, este așteptat în România valul patru al pandemiei de COVID-19.
Persoanele care au trecut prin boală, apoi au fost vaccinate cu două doze, nu mai au neapărat indicație de a face doza a treia, a precizat Valeriu Gheorghiță.
În acest moment existând un trend crescător al infectărilor cu tulpina indiană Delta, „extrem de infecțioasă, care presupune spitalizare și forme de bolă mai grave”, afirmă coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Țara noastră a înregistrat 127 de cazuri de infectare cu varianta Delta, dintre care 26 în ultima săptămână, iar 5 pacienți infectați cu această tulpină au murit, toți cei 5 fiind nevaccinați. Cazuri de infectare cu tulpina indiană Delta au fost identificate până acum în 15 județe, cele mai multe cazuri fiind în București (32), Argeș (23) și Ilfov (19). În plus, jumătate dintre aceste cazuri s-au înregistrat în 28 de focare, dintre care 22 sunt de familie, iar 6 de colectivitate, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În ultimele 8 săptămâni, cazurile de infectare cu tulpina indiană Delta au crescut de 5 ori la nivel național, mai spune Valeriu Gheorghiță.
Procentul persoanelor vaccinate care se infectează este însă mic, a subliniat Valeriu Gheorghiță: „42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării. Practic, în acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti – sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş – 23 de cazuri, Ilfov – 19 cazuri şi Bacău – 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.