În schimb, 70 de candidaţi nu au promovat examenul

Violeta Stoica

61 de cadre didactice din județul Prahova au obținut peste 9,50 la examenul național de definitivare în învățământ din sesiunea 2021, însă alți 70 de candidați nu au reușit să treacă de nota 8,00 și au picat. În schimb, 204 au promovat examenul, rezultând o rată de promovare pe județul Prahova de 74,45%.
Șase dintre candidați au obținut nota maximă, înainte de contestații. Patru sunt din Ploiești: Georgiana Tudor – profesor la Colegiul de Artă Carmen Sylva, Ana-Maria Lambru – profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu program prelungit nr 21, Alexandra Ioniță – profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu program prelungit nr. 33 și Lucia Tudor – profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu program prelungit nr. 23. Tot nota maximă la examenul de definitivare în învățământ au mai obținut, în Prahova, și Alexandra-Gabriela Ureche – profesor pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială Vadu Părului (Albești Paleologu) și Georgeta Șitaru – profesor pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială Baba Ana.
La polul opus, s-a aflat un candidat care a obținut doar nota 5,09 la definitivat, la Educație Fizică și Sport.
La nivel național, rata de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 72,90%, în creștere cu peste 3,5%, comparativ cu anul trecut (69,17%).
Tot la nivel național, au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 5.782 de candidați cu medii între 8 și 10. Trebuie precizat că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuia să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
În țară, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 187 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 701 candidați au primit note între 9,50 și 9.99. De asemenea, 3.232 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidați.
Conform calendarului aprobat, contestațiile s-au depus ieri la centrele de examen, dar pot fi depuse și astăzi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen și pe definitivat.edu.ro, în data de 28 iulie.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.