Comitetul Executiv UEFA a decis să elimine regula golului marcat în deplasare din toate competițiile intercluburi ale forului european (masculin, feminin și juniori), începând cu fazele de calificare ale competițiilor 2021/2022.
Regula golului în deplasare a fost aplicată pentru a determina echipa câștigătoare în cazul unei egalități în dublă manșă. În astfel de cazuri, echipa care a marcat numărul mai mare de goluri în deplasare era considerată câștigătoarea egalității și se califica în următoarea rundă a competiției. Dacă ambele echipe ar fi marcat același număr de goluri acasă și în deplasare la sfârșitul timpului regulamentar de joc, s-ar fi jucat prelungiri, urmate de lovituri de departajare, dacă egalitatea se menținea.
Odată cu decizia Comitetului Executiv al UEFA de a elimina această regulă, echipele nu vor mai fi departajate în funcție de golurile marcate în deplasare. În caz de egalitate se vor juca două reprize suplimentare de câte 15 minute și în cazul în care egalitatea se menține, se va trece la lovituri de departajare.
Deoarece golurile din deplasare nu ar mai avea o greutate suplimentară pentru a decide egalitatea, ele ar fi, de asemenea, eliminate ca și criteriu principal pentru a determina clasamentul atunci când două sau mai multe echipe sunt la egalitate de puncte în faza grupelor. Acestea nu vor fi eliminate din criteriile suplimentare aplicate tuturor meciurilor din grupă, dacă echipele rămân egale (număr mai mare de goluri marcate în deplasare în toate meciurile de grupă), pentru a păstra un număr maxim de criterii sportive.
“Regula golurilor în deplasare a fost o parte intrinsecă a competițiilor UEFA de când a fost introdusă în 1965. Cu toate acestea, problema eliminării sale a fost dezbătută la diferite întâlniri UEFA în ultimii ani. Deși nu a existat unanimitate de opinii, mulți antrenori, fani și alte părți interesate din fotbal au pus la îndoială corectitudinea și au exprimat preferința ca regula să fie eliminată. Impactul regulii este acum contrar scopului său inițial, deoarece, de fapt, descurajează acum echipele gazdă – în special în primele etape – să atace, deoarece se tem să nu primească un gol care să ofere adversarilor un avantaj crucial. Există, de asemenea, critici privind nedreptatea, în special în timpul prelungirilor, de a obliga echipa gazdă să înscrie de două ori când echipa oaspeților a marcat. Este corect să spunem că avantajul acasă nu mai este în zilele noastre la fel de semnificativ ca odinioară”, a declarat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.