Aproape trei sferturi dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu deţin o bază de date cu persoanele vârstnice vulnerabile, a declarat, sâmbătă, la Botoşani, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
De asemenea, ea a atras atenţia că 90% dintre primăriile din România nu dispun de un asistent social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
„În România avem aproximativ 3,7 milioane de persoane vârstnice, de peste 65 de ani. Dintre acestea, doar aproximativ 52.000, cam 1,7%, beneficiază de servicii de îngrijire. Din nefericire, aproximativ 70% dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu au nicio evidenţă cu privire la persoane vârstnice vulnerabile şi în 90% nu există niciun asistent social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice”, a precizat ministrul Muncii. Raluca Turcan a spus că, recent, le-a solicitat instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale „inventarierea tuturor capacităţilor de asistenţă socială” de la nivelul ţării. „Vreau să ştiu exact câţi asistenţi sociali avem pe fiecare unitate administrativ-teritorială şi, de asemenea, tot prin instituţiile din subordine, facem o evidenţă acum a persoanelor vulnerabile, nu doar cele care beneficiază de asistenţă socială. Avem, în perioada următoare, fonduri uriaşe pentru dezvoltarea asistenţei sociale în România. Avem, pe de o parte, Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială şi avem şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care ne aduce aproximativ 100 de milioane de euro de investit în infrastructura socială”, a adăugat Turcan.