Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenţi considerând că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România şi preluat de Agerpres.
Deşi sunt mai optimişti decât în anii anteriori, directorii generali din România se dovedesc a fi mai prudenţi în previziuni decât omologii lor de la nivel global (76%) şi din Europa Centrală şi de Est (64%), se menţionează într-un comunicat al PwC.
„Încrederea executivilor în perspectivele de creştere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu de când realizăm acest raport în România, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimişti decât la ediţia din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluţia economiei româneşti, cum este cea a FMI care anticipează o creştere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepţiile liderilor de afaceri. Totuşi, anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut şi rămâne pe primul loc în topul ameninţărilor pentru creşterea economiei şi a companiilor atât pe plan global, cât şi în ţara noastră. Rezultatele studiului nostru mai arată că directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităţilor că sunt în continuare foarte preocupaţi de evoluţia pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creştere şi de reglementarea excesivă”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partener PwC România.
În topul ameninţărilor la adresa creşterii economice, directorii generali din România menţionează apariţia pandemiilor (67%), politica fiscală incertă (57%), povara fiscală în creştere (51%), incertitudinea privind politicile publice (50%) şi supra-reglementarea (46%). La nivel global, principalele îngrijorări ale executivilor sunt: pandemiile (52%), ameninţările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) şi creşterea economică incertă (35%).
Pandemia (58%) şi suprareglementarea (39%) se regăsesc şi în topul ameninţărilor menţionate de liderii de companii din regiune, unde top cinci este completat de incertitudinea geopolitică (39%), disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (38%) şi volatilitatea cursului valutar (38%).
Top trei priorităţi pe care ar trebui să le aibă Guvernul, în opinia directorilor generali sunt: Crearea unui sistem fiscal eficient (71%), infrastructura adecvată (68%) şi forţă de muncă înalt calificată şi adaptabilă (61%).
PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.