Sezonul fotbalistic 2021/2022 în România la nivelul celei de-a doua ligi va debuta pe 31 iulie, multe dintre echipele participante urmând să-și reia pregătirile chiar de săptămâna viitoare.
În acest moment, echipele participante, cel puțin teoretic, în campionatul Liga 2, în ediția 2021/2022, sunt cunoscute. Liga secundă va avea 20 de echipe, dintre care trei retrogradate din Liga 1 (FC Hermannstadt, Astra și Politehnica Iași) și cinci promovate din Liga 3 (Dacia Unirea Brăila, Steaua Bucureşti, Corona Braşov, Viitorul Şelimbăr și Unirea Dej).
Dacă nu vor exista surprize din partea FRF, noul sezon al Ligii 2, ediția 2021/2022, va începe la data de 31 iulie 2021, așa cum a fost stabilit în data de 24 mai 2021, în ședință de Comitet Executiv.
Conform ROAF, ediția 2021/2022 ar trebui să se desfășoare în sistem tur/retur, cu 38 de etape, respectiv 38 de meciuri, fără play-off și play-out. Sistemul de desfășurare al noului sezon de Liga 2 va fi 99%, reconfirmat în data de 27 iunie 2021, în ședință de Comitet Executiv.
Componența noului sezon de Liga 2, ediția 2021/2022 ar trebui să fie următoarea:
FC Hermannstadt
Astra
Politehnica Iași
Dunărea Călărași
FK Csikszereda
ASU Politehnica Timișoara
Farul Constanţa
Petrolul Ploieşti
Viitorul Pandurii Târgu Jiu
Metaloglobus Bucureşti
Universitatea Cluj
Ripensia Timișoara
SCM Gloria Buzău
Concordia Chiajna
Unirea Slobozia
Dacia Unirea Brăila
Steaua Bucureşti
Corona Braşov
Viitorul Şelimbăr
Unirea Dej
Noul sezon de Liga 2, ediția 2021/2022, va avea același mod de promovare cum a avut și ediția recent încheiată, conform unei decizii luate în data de 6 august 2020, în ședință de Comitet de Urgență al FRF, când s-a modificat sistemul competițional la Liga 1 începând cu sezonul 2020-2021, trecând de la 14 la 16 echipe.
Vor promova în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga 2, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea și al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 8, respectiv 7 în play-out-ul Ligii 1. Echipele de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Liga 1 vor retrograda direct în Liga 2.
În schimb, din Liga 2 vor retrograde, ca și în acest sezon, ultimele cinci clasate, urmând ca din Liga 3 să promoveze tot cinci formații. Același sistem este valabil și pentru ediția 2022/2023.
Începând cu sezonul 2023/2024, promovează în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 8 în play-out-ul Ligii 1. Formațiile de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Ligii 1 vor retrograda direct.

Multe semne de întrebare

Semne de întrebare privind continuare în Liga 2 sunt, în acest moment, în dreptul mai multor echipe care au o situație financiară instabilă, nesigură, în special în dreptul celor retrogradate din Liga 1, sau Dunărea Călărași și Farul Constanța, însă retragerea vreuneia nu este sigură.
Astfel, Astra ar putea să se ”unească” – pentru a rămâne în Liga I-cu Academica Clinceni, Sibiul nu are încă soarta decisă, fiind posibilă retragerea celor de la Hermanstadt, după retrogradare, Poli Iași are probleme financiare mari, iar Farul Constanța este acum în negocieri pentru o posibilă fuziune cu Viitorul, din Liga I…
În plus, Dunărea Călărași are mari datorii, fiind părăsită de jucători și antrenor, situații dificile fiind și la alte cluburi, inclusiv Petrolul având bugetul ”în aer”, la acest moment, fostul partener finanțator, viitor ”doar” sponsor, asigurând 500.000 de euro, diferența necesară (până la 1,5 milioane, măcar fiind greu de găsit.
Cert este că dacă una dintre echipele cu drept de joc în Liga 2 în sezonul nou va ajunge la retragerea din competiție înainte de startul noului sezon, atunci FRF va invita pentru ocuparea locului rămas vacant un club dintre cele retrogradate în Liga 3, în ordinea în care au încheiat sezonul 2020/2021.
Au retrogradat din Liga 2 și primesc o șansă de revenire în cazul în care există vreun abandon sau desființare, în următoare ordine, echipele: Fotbal Comuna Recea (35 puncte în sezonul recent încheiat, a pierdut meciul de baraj), CSM Reșița (26 puncte), CSM Slatina (19 puncte), Pandurii Târgu Jiu (14 puncte) și Aerostar Bacău (11 puncte).
Foarte important, la acest moment, pentru viitoarea configurație a eșalonului doi și pentru ”calculele privind promovarea”, CSA Steaua și Gloria Buzău (aceasta din urmă având situația juridică ”în curs de rezolvare”) nu au drept de promovare în primul eșalon, fiind cluburi de drept public, nu privat!

Cebotaru, prezentat oficial

Petrolul a confirmat că a ajuns la un acord cu mijlocașul Eugeniu Cebotaru, cel care va evolua pentru „lupii galbeni” în următoarea stagiune competițională.
Experimentatul jucător moldovean, om de bază al Academicii Clinceni în ultimele două sezoane de prim eșalon, vine să fortifice compartimentul median al „galben-albaștrilor”, în perspectiva campionatului ce va debuta la finalul lunii iulie.
În vârstă de 36 de ani, Cebotaru are la activ 149 de prezențe și 17 goluri marcate în Liga 1 din România, bifate în perioada 2006-2011, atunci când a evoluat pentru Ceahlăul Piatra Neamț, și între 2019-2021, în tricoul Academicii Clinceni.
Cu 68 de apariții în prima reprezentativă a Republicii Moldova, noul echipier al Petrolului a mai evoluat, de-a lungul carierei sale, în țara natală, pentru Zimbrul Chișinău, grupare cu care a câștigat de două ori Cupa Moldovei (2003, 2004), și în eșalonul secund din Rusia, la Spartak Nalchik și Sibir Novosibirsk.

Cantonament la Săcele, amical cu Viitorul

Petrolul are, în perioada de pregătire, cel puțin un meci amical bun, sigur, pentru că va juca împotriva celor de la Viitorul Constanța, pe 3 iulie, de la ora 17:00. Amicalul va avea loc la Poiana Brașov, iar elevii lui Nae Constantin se vor afla, ”în zonă”, într-un stagiu de pregătire montan, care se va desfășura la Săcele, acolo unde ”lupii” s-au pregătit și în perioada de iarnă.