Nicoleta Dumitrescu

Dacă s-ar analiza ce proiecte pun pe hârtie aleşii neamului, românii ar trăi mai mult decât bine! Numai că, având în vedere că nu tot ce zboară se mănâncă, aşa nici tot ceea ce ar vrea parlamentarii nu apucă să devină literă de lege, pentru că, dacă ar fi aşa, atunci n-ar fi domeniu în care totul să nu meargă strună, iar politicienii, fără să mai ţină cont dacă sunt de la putere ori din opoziţie, şi-ar da mâna pentru bunul mers al ţării, precum promit toţi liderii, în campaniile electorale.

Astfel, cea mai nouă propunere, considerată a fi revoluţionară, îi aparţine liderului social-democrat, care a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre potrivit căruia încălcarea Constituţiei cu bună ştiinţă se numeşte abuz în serviciu şi, drept urmare, fapta ar trebui sancţionată conform Codului Penal.
În demersul său, Marcel Ciolacu a avut ca punct de plecare revocarea Avocatului Poporului, subliniind că echipa guvernamentală condusă de Florin Cîţu s-a erodat în şase luni cât alte guverne în şapte ani şi jumătatate, în contextul în care , în opinia sa, „cei din actul guveramental sunt haotici şi, evident, nu ştiu să facă nimic!”. Anunţul în legătură cu iniţiativa sa legislativă a fost făcut la începutul acestei săptămâni, cu o zi înainte de o altă mare zi, cea de ieri, când a fost discutată şi a fost supusă la vot moţiunea de cenzură, iniţiată cu scopul vădit, în opinia celor de la PSD, ca Guvernul Cîţu să plece acasă. E de reținut însă ideea de bază a proiectului de lege pe care Ciolacu promite că-l va depune după ce va veni și decizia CCR în ceea ce privește revocarea Renatei Weber din funcție şi de la care am pornit aceste rânduri.
Nu de alta dar, dacă s-ar da timpul în urmă- iar ultimii zeci de ani sunt martori!- nu puține ar fi încălcările Constituției cu bună știință, încălcări făcute chiar de către politicieni, cei care iau decizii, dar mai ales semnează documente în numele celor mulți, ale românilor. Deoarece, cu bună știință, în baza multor programe și proiecte s-a semnat pentru alocări financiare grase, criteriile fiind, cel mai adesea, pe culoar politic. Iar martore ale acestor dirijări de fonduri sunt amenajările de pârtii de schi în zone în care zăpada nu e deloc generoasă pe perioada iernii, terenurile de sport, inclusiv cele de fotbal, realizate în pantă, drumurile asfaltate care nu duc nicăieri și câte și mai câte investiții, unele începute doar ca să dea bine în campaniile electorale pentru ca apoi să fie abandonate și ”înghețate”, la propriu, pentru că nu a mai existat finanțare.
O dată la patru ani, după fiecare schimbare a partidelor aflate la putere, fie la nivel central, fie la nivel local, se fac liste peste liste cu aceste investiții, multe rămase la faza de proiect pe hârtie, dar pe care tot s-au tocat bani pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a tot soiul de modificări la planurile inițiale, fără ca investiția să aibă vreo șansă să prindă viață. Iar unul dintre exemple este celebrul tronson al autostrăzii Comarnic – Brașov, despre care s-a pierdut până și șirul promisiunilor că ”anul acesta începe construcția!”. Oare nu cu bună știință au fost făcute, în ultmii zeci de ani, atâtea și atâtea promisiuni electorale deșarte, la mijloc fiind voturile, cât mai multe, pentru partide? Cam da, iar lupta aceasta nici că dă semne că s-ar putea încheia vreodată, atât timp cât cu buna știință a politicienilor se cam întâmplă totul! Absolut totul!