La propunerea unora dintre cititorii ziarului nostru, continuăm să publicăm o serie de informaţii din domeniul administraţiei locale, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel, cei interesaţi vor putea afla cine reprezintă autoritatea executivă și pe cea deliberativă, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, dar și care sunt atribuţiile primarului și consilierilor locali etc., conform Codului administrativ.

***

Aleşii locali răspund, după caz, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii. Consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni, răspund în nume propriu pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat. În procesul-verbal al şedinţei Consiliului Local, respectiv a Consiliului Judeţean se consemnează rezultatul votului, iar, la cererea consilierului local, respectiv a consilierului judeţean, se menţionează în mod expres votul acestuia.
Pentru încălcarea de către consilierii locali, respectiv de către consilierii judeţeni a prevederilor Codului administrativ, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi a prevederilor regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local sau a Consiliului Judeţean, după caz, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean poate aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; eliminarea din sala de şedinţă; excluderea temporară de la lucrările consiliului şi ale comisiei de specialitate; diminuarea indemnizaţiei lunare cu 10% pentru maximum 6 luni; retragerea indemnizaţiei lunare pentru una sau două luni. Primele sancțiuni se aplică de către preşedintele de şedinţă, iar ultimele de către Consiliul Local, respectiv de către Consiliul Judeţean, prin hotărâre. Pentru abateri grave şi/sau repetate, săvârşite în exercitarea mandatului de viceprimar sau de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, persoanelor în cauză li se pot aplica următoarele sancţiuni: mustrare; avertisment; diminuarea indemnizaţiei cu 5 – 10% timp de 1 – 3 luni; eliberarea din funcţie. Aceste sancţiuni se aplică, prin hotărâre a Consiliului Local, respectiv a Consiliului Judeţean, la propunerea motivată a primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean. Motivele care justifică propunerea de sancţionare sunt aduse la cunoştinţă consilierilor locali sau consilierilor judeţeni, după caz, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţei.

(Va urma)