Nicoleta Dumitrescu
Începând de ieri, o nouă generație de absolvenți trăiește, mânâncă și doarme pe… perna emoțiilor. Este vorba despre cei care au terminat anul acesta clasa a opta și dau examenul de Evaluare Națională, definitoriu pentru statutul de viitor licean, din toamnă. În comparație cu alți ani și alte generații de copii, promoţia car e absolvit în iunie 2021 şi susţine în aceste zile un asemenea examen iese lejer în evidență, chiar dacă are loc tot pe stare de alertă, ca şi precedenta, din cauza pandemiei. În primul rând, este prima generație care are trecută, la capitolul studii, și clasa pregătitoare, fiind în acelaşi timp și prima care are de rezolvat subiecte inspirate din celebrele teste PISA.
De la un an la altul, școala românească – prin multitudinea de miniștri care a considerat că fiecare este dator să vină cu propria lui refomă – a consemnat destule modificări, fără ca rezultatele să fie neapărat cu plus. Dovadă că, la Evaluarea Națională din această sesiune, peste 14.000 dintre cei care au terminat clasa a VIII-a nici nu s-au înscris. De ce? Pe de o parte din cauza faptului că unii au considerat că nu sunt suficient de pregătiți, iar alții au rămas corigenți inclusiv la materia din care s-a dat ieri examen, cu siguranță și alte motive împiedicându-i pe alți absolvenți de școală gimnazială să amâne susținerea acestor probe.
E de văzut, însă, cum s-au descurcat candidații ieri, la prima probă a examenului, cea de Limba și literatura română. Și asta deoarece, printre altele, elevii au avut de scris și un text argumentativ pe tema ”Crezi că ar trebui să îți urmezi visul în orice condiții?”, cerându-li-se să-şi prezinte ideile în 50-90 de cuvinte. Fiind o temă care se pliază perfect vremurilor pe care astăzi le trăim și pe a cărei structură au lucrat serios și efectele pandemiei, e de așteptat ca elevii să fi avut ceva inspirație în tratarea acestui subiect! De ce? Simplu! Pentru că România abundă de nenumărate exemple că este țara unde sunt aproape toate condițiile pentru a-ți urma visul. Astfel, fără să fie nevoie de 50, maximum 90 de cuvinte pentru a descrie situația ca atare, ca să fii om mare, adică o persoană care să aibă o funcție mare, de exemplu, este nevoie să fii sprijinit de partid. Evident că nu orice partid, ci partidul care promite că o să facă și o să dreagă, că are capacitatea ca țara și poporul ei să o ducă mult mai bine decât atunci când alte partide au fost la guvernare. Prin urmare, pentru că partidul garantează, anumite persoane ajung să-și trăiască visul. Visul de a ajunge să i se deschidă uși, evident ale celor mai importante instituții, mai ales cele publice, să ocupe funcții, inclusiv cu drept de semnătură. Așa se face că istoria, mai ales a vremurilor de astăzi, a făcut ca, grație politicii, a proptelelor, ”pilelor”, nepotismelor, aranjamentelor, permutărilor și câtor și mai câtor sfori, telefoane, mese întinse, separeuri etc., shemele de personal și nenumăratele paliere ale multor instituții au fost umplute de oameni care și-au urmat visul, evident, pentru că au avut și condiții.
Contează că în urma multora dintre acești oameni mari rămâne mai nimic, doar reforme făcute mai ales pe hârtie? Ultimii zeci de ani au făcut dovada lungului șir de promisiuni rămase uitate tot prin ministere și instituții de stat, când și când, șterse de praf, proiectele fiind reactivate, chipurile pentru a reparara greșelile altora.
Problema este însă că, din păcate, dar mai ales din nefericire, tipul acesta de ascensiune în viață, de a-ți urma visul în orice condiții, fără munca, studiile și experiența necesare, cască imense goluri și prăpăstii în jurul generațiilor de elevi, fie ale celor care termină clasa a VIII-a , fie ale celor care termină 12 clase. Și asta deoarece balanța pentru a cântări binele de rău, prostia față de capacitatea și inteligența de a face un lucru până la capăt pe propriile forțe este ținută în mâni, inclusiv astăzi, de unii dintre cei care consideră că pot fi create condiții, absolut orice condiții, ca să îți urmezi visul!