Nicoleta Dumitrescu

 

Liberalii se pregătesc de alegeri. Atât pentru alegerea șefilor din teritoriu, cât și pentru liderul naţional. Și e un pic de fierbere, având în vedere că, de fiecare dată, ca în orice partid care se repectă, mai ales atunci când este la guvernare, se formează și tabere. Semn al democraţiei și al libertăţii de exprimare, inclusiv al opiniilor legate de susţinerea unor nume, ar zice unii, dar și al unor animozităţi pornite, întotdeauna, din cauza vitezei ori a modului în care au fost luate unele decizii, ar spune alţii. Cert este că, în afara actului guvernării, a măsurilor care trebuie luate pentru revenirea la normalitate, liberalii se agită și din cauza apartenenţei la partid. Și deja se vede cine cu cine ar ţine, dar mai ales și pentru ce.

După cum se conturează deja, deși Ludovic Orban are și el susţinătorii lui, actualul premier, Florin Cîţu, ar începe să urce pe valul simpatiei de viitor lider al liberalilor. Iar asta se vede din încălzirea și terenul pe care le pregătește un nume destul de important în partid, Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL. De altfel, chiar acesta, la începutul acestei săptămâni, a declarat că Ludovic Orban va avea, cu siguranţă, contracandidat, din lista posibilelor persoane care și-ar dori să fie lideri peste toţi liberalii neuitând să-l nominalizeze și pe actualul șef al Guvernului. Și rostind numele lui Florin Cîţu, acesta nu a uitat să puncteze faptul că primul lucru într-un congres, într-o bătălie, este să ai retorică bună, mai exact retorica învingătorului!
Iar în cazul ultimului aspect, al retoricii învingătorului, cu siguranţă că vorbea și din propria experienţă, având în vedere că acesta a și mărturisit că l-a sunat, la începutul acestei săptămâni, pe ministrul de Interne, vădit iritat de prezenţa oamenilor în uniformă, atunci când lua masa cu familia, într-un restaurant din Herăstrău!
Adevărul este că după ce au ajuns acolo unde și-au dorit – la putere- și au traversat și primul an de pandemie, în momentul de faţă, pentru unii dintre liberali, viitorul sună mai mult decât bine, mai ales atunci când se poate face și diferenţa dintre un lider sau altul.
Pentru că, în toată această luptă pentru șefia partidului, unii dintre liberali par că nu pot uita așa de ușor modul în care s-au făcut negocierile la împărţirea ministerelor, între membrii coaliţiei aflate la guvernare, după ce Ludovic Orban n-a cedat până nu s-a ales cu funcţia de președinte la Camera Deputaţilor, după ce a renunţat la scaunul de la Palatul Victoria.
Pe de altă parte, s-a văzut și că Florin Cîţu, economist de meserie, a știut cum să pună barieră avalanșei de acuze, lovituri și atacuri din partea celor din opoziţie și nu numai, reușind chiar să se autodepășească, la capitolul termene, inclusiv în ceea ce privește data de la care România va reveni la normalitate. De altfel, se poate spune că retorica învingătorului, în cazul premierului, care își dorește să ajungă și în vârful partidului, chiar de aici poate să înceapă, de la relaxarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, semnalul revenirii la normalitate fiind dat începând cu data de 15 mai, când purtarea măștii care să acopere nasul și gura nu a mai fost obligatorie pe stradă, fiind ridicate inclusiv restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Și-apoi, semnul recâștigării libertăţii pierdute din cauza coronavirusului a mai fost dat de către premier și atunci când, preţ de câteva minute, aflat pe plajă a filmat marea și pescărușii… Iar asta a consemnat, dincolo de toate, bucuria unui om, a unui om care se bucură de viaţă, dincolo de pereţii clădirilor unde se iau decizii pentru ţară.