Violeta Stoica

Magistrații Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție au acordat, ieri, un nou termen, pentru luna iunie, în dosarul penal nr.122/42/2017, în care este inculpat primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici. În urmă cu patru ani și jumătate, Volosevici a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni de către procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, într-un dosar care a avut legătură cu finanțarea echipei Petrolul, în mandatul 2008-2012.
La trimiterea în judecată, procurorii arătau în rechizitoriu că Volosevici, în calitatea sa de primar al municipiului Ploiești, „a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA” și “a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare”. Procurorii au mai reținut în rechizitoriul întocmit în urmă cu patru ani și jumătate că Andrei Volosevici ar fi pretins sume de bani de la doi oameni de afaceri – care ulterior l-au denunțat la DNA – pentru campania electorală pentru alegerile locale, în schimbul unor beneficii.
La finalul anului 2019, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au decis achitarea lui Andrei Volosevici. Însă, deși a fost achitat pe partea penală, instanța de la Ploiești a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Ploieşti împotriva inculpaţilor Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona. De asemenea, aceeași instanță a menținut și sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa nr. 97/P/2012, din data de 07.06.2016, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpați din dosar – Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona.
La Instanța Supremă, apelul a fost înregistrat pe 7 februarie 2020.