Imunizarea se va face non-stop, timp de trei zile, fãrã programare, doar cu buletinul

 

N. Dumitrescu

Pentru prahovenii care vor să se vaccineze, autoritățile le vin în sprijin anunțând că acțiuni de administrare a vaccinului anti Covid-19, de tip maraton, așa cum au fost organizate în Capitală dar și alte orașe mari din țară, vor avea loc și la Ploiești. Astfel, la sfârșitul acestei săptămâni, Stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești va găzdui un alt tip de maraton decât cel sportiv – cel al vaccinării! Startul imunizării se va da vineri la ora 14.00, iar acțiunea va continua non-stop până duminică la ora 20.00. Administrarea vaccinului, care va fi cu ser de la compania Pfizer, se va face fără programare, doar în baza actului de identitate. Se vor putea vaccina persoanele care au împlinit minimum 16 ani, pentru persoanele care nu au împlinit 18 ani fiind necesar un acord scris al unui părinte sau al tutorelui legal, cea de-a doua doză a vaccinului – rapelul – urmând să fie asigurată tot prin intermediul unei acțiuni identice, cel de-al doilea Maraton al vaccinării de la Ploiești fiind programat să aibă loc tot la Stadionul „Ilie Oană”, după 21 de zile.
Inițiativa autorităților de a organiza acest maraton al vaccinării vine la doar câteva zile după ce, la nivel național, inclusiv în Prahova, începând din data de 8 mai, imunizarea este disponibilă la toate centrele, fără programare, prin prezentarea directă cu actul de identitate. În ceea ce privește incidența cumulată a cazurilor active – din ultimele 14 zile – la nivelul județului, calculată la 1.000 de locuitori, aceasta este de 1,26, mai mică decât cea înregistrată în ultima perioadă, așa cum a anunțat, ieri, Direcția de Sănătate Publică Prahova, prin intermediul Instituției Prefectului Prahova. Dintre cele 104 localități prahovene, potrivit informațiilor oficiale, doar două localități – Plopu și Poiana Câmpina – aveau o rată de infectare de peste 3 cazuri la 1.000 locuitori, alte 17 unități administrativ-teritoriale având incidența de peste 1,5 cazuri la 1000 de locuitori. Până ieri, la nivelul județului, au fost administrate peste 213.000 de doze de vaccin anti Covid-19.

Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până duminică, 9 mai, ora 21:30, în județul Prahova au ajuns 226.941 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 174.021 doze Pfizer/BioNTech, 27.920 produse de compania Moderna, 24.200 de doze AstraZeneca, dar și 800 de doze Johnson & Johnson. Dintre acestea, au fost administrate 213.708 doze, cu mențiunea că 82.729 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin.
Reamintim faptul că, începând cu data de 8 mai a.c., vaccinarea fără programare – prin prezentare directă cu actul de identitate – este disponibilă și în județul Prahova, în oricare dintre cele 29 de centre de vaccinare existente, ca și la nivel național. Astfel, populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin. Pe de altă parte, reprezentanții DSP Prahova au anunțat, prin intermediul Instituției Prefectului Prahova, că la centrele de vaccinare de la Centrul Medical Mediug (str.Plugari nr.1 bis), respectiv de la Valea Călugărească, de la Sala de Sport din satul Valea Popii, din data de 9 mai, a fost adus vaccin de la Pfizer, în locul celui produs de AstraZeneca, persoanele care urmează să facă rapelul cu Astra Zeneca urmând să se prezinte în continuare la același centru la care au fost vaccinați cu prima doză. O altă modalitate de vaccinare este cea prin adresarea doritorilor la cabinetele medicilor de familie, din data de 4 mai a.c. aceștia implicându-se în campania de imunizare anti Covid -19 în propriile cabinete medicale, cu doze Astra Zeneca, Moderna sau Johnson & Johnson, în funcție de cererea pacienților.
În ceea ce privește incidența cazurilor de îmbolnăvire, înregistrată la 14 zile, aceasta a ajuns, potrivit datelor anunțate ieri, la 1,26% la 1000 de locuitori. Incidență mai mare a fost înregistrată doar în două dintre localitățile județului, respectiv la Plopu – 4,93/1000 de locuitori, și Poiana Câmpina – 3,23/1000 de locuitori. La Ploiești, rata de incidență a scăzut destul de mult față de ultima perioadă, acum fiind de 1,86/1000 de locuitori, iar la Câmpina – de 1,68/1000 de locuitori.
De la apariția pandemiei, la nivelul județului au fost confirmate 34.539 de cazuri de persoane care s-au înbolnăvit din cauza noul virus, din totalul acestora, în cazul a 1.276 de persoane coronavirusul fiind fatal, ultimele decese fiind înregistrate la 5 persoane de sex feminin.