Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, susţine că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale, a unor confuzii ale celor care raportează şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Mihăilă a prezentat ieri rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport. Ea a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația și că nu trebuie politizat subiectul,potrivit Hotnews. Verificarea raportărilor deceselor COVID a fost declanșată după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele COVID-19 sunt subraportate.
Mihăilă a prezentat într-o conferință de presă concluziile raportului echipei de control, care arată că în platforma CoronaForms pentru 2020 au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în platforma Alerte MS – 18.948 de decese. Mihăilă a afirmat că una dintre concluziile comisiei este că organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, că unele spitale au recunoscut neraporatarea la DSP și că există confunzii ale celor care raportează decesele în special în platforma Alerte MS.
Referindu-se la rezultatele verificărilor, Ioana Mihăilă a mai precizat: „S-au analizat mai multe surse de informație. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS arată: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat, cod U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, cod U072.
De asemenea, s-au înregistrat 3.920 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat.
Datele raportate de spitale către INSP pentru anul 2020 arată: s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar.
Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID. În sistemul CoronaForm au fost raportate 16.120 de decese, iar în Alerte MS – 18.948. Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de același spital.
Ea a susținut că este necesară actualizarea deceselor în CoronaForms, în baza certificatelor constatatoare ale decesului.