Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, le-a cerut femeilor să evite avortul şi să dea, în schimb, copiii instituţiilor Bisericii, a relatat ieri dpa, preluată de Agerpres. „Dă naştere copilului şi dă-ni-l nouă, Bisericii, şi noi vom face tot ce putem pentru a-l creşte şi a-l pune pe picioare”, a afirmat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, într-o videoconferinţă. Cu această propunere, el doreşte, de asemenea, să ajute la reducerea crizei demografice cu care se confruntă Rusia, ţară care a înregistrat o scădere record a populaţiei. „Suntem o ţară mare şi trebuie să devenim mai mare”, a spus Patriarhul Kirill. O modalitate pentru a face acest lucru, a mai spus el, este să avem mai puţine avorturi. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a dorit să dea asigurări femeilor care decid împotriva avortului: „Noi acceptăm pe toată lumea, indiferent de religie şi cetăţenie”. El a afirmat că biserica a înfiinţat 77 de centre de criză între Kaliningrad şi Kamciatka pentru femeile însărcinate aflate în dificultate.
Preşedintele rus Vladimir Putin a invocat recent scheme de sprijin, prin care va oferi ajutoare financiare familiilor ruse greu încercate. Liderul de la Kremlin consideră veniturile mici drept un obstacol în calea unui număr mai mare de naşteri. Populaţia Rusiei s-a diminuat cu peste 510.000 de persoane pe parcursul unui an, cea mai mare scădere de la mijlocul anilor 2000, potrivit statisticilor oficiale. Conform unor estimări preliminare, Rusia avea 146.238.185 de locuitori la 1 ianuarie 2021, a indicat agenţia de statistici Rosstat într-un comunicat.
La fel ca multe alte ţări, Rusia este afectată de numeroase decese cauzate de pandemia de coronavirus. În acelaşi timp, Rusia a suferit un declin demografic aproape permanent de la căderea URSS, în 1991, din cauza situaţiei economice dificile a multor familii.
În paralel a scăzut şi numărul de avorturi înregistrate. În timp ce după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1992 au avut loc circa 3,5 milioane de avorturi, numărul acestora a scăzut la aproximativ jumătate de milion în 2020.2021