În judeţ – 21.212 angajatori activi
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova reamintesc angajatorilor de la nivelul județului faptul că, de luna trecută, mai exact din data de 8 aprilie a.c., Codul Muncii conține noi prevederi în ceea ce privește reducerea temporară a timpului de muncă, procedură cunoscută sub numele de Kurtzarbeit. Aceste modificări legislative prevăd posibilitatea ca angajatorii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, conform reglementărilor valabile pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia. Această măsură de reducere a timpului de muncă luată de către angajator poate fi înregistrată în Revisal, Inspecţia Muncii punând la dispoziţia angajatorilor o versiune actualizată a aplicației pentru transmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic, care a adus o serie de elementele noi, în contextul evoluției relațiilor de muncă.
Pe de altă parte, restricţiile impuse de criza sanitară au dus la nevoia flexibilizării şi adaptării relaţiilor de muncă la o piaţă de profil care se schimbă și se dezvoltă odată cu evoluţiile tehnologice. În context, potrivit unor recente reglementări, s-a stabilit că documentele în domeniul relaţiilor de muncă pot fi încheiate și prin utilizarea semnăturii electronice avansate sau a semnăturii electronice calificate, însoţite de marca temporală electronică sau marca temporală calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului. De asemenea, s-a legalizat inclusiv modalitatea de realizare a instruirii angajaților şi prin mijloace electronice, ca alternativă la soluţia legislativă existentă până nu demult. Totodată, s-a clarificat și ce tip de informaţii şi instrucţiuni de lucru trebuie să primească un telesalariat din partea angajatorului, având în vedere că telesalariatul îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Conform datelor primite de la ITM Prahova, la începutul lunii mai a.c., la nivelul județului Prahova erau înregistrați 21.212 angajatori activi, numărul salariaților pe perioadă nedeterminată fiind de peste 200.000 de persoane, iar al celor pe perioadă determinată- de peste 16.000 de persoane.