Numărul locurilor de muncă neocupate în primul trimestru din acest an a fost de 38.400, cu 2800 mai multe decât în ultimele 3 luni din anul trecut, au transmis ieri reprezentanții INS, potrivit Hotnews. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.400. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,00%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%).
În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8,3 mii locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,76%.
Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,6 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5,5 mii locuri vacante în administraţia publică, iar 1,0 mii locuri vacante în învăţământ.
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (0,04 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în tranzacţii imobiliare (0,05 mii locuri vacante).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri importante în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,9 mii locuri vacante), industria prelucrătoare (+0,8 mii locuri vacante), construcţii (+0,6 mii locuri vacante), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,5 mii locuri vacante).