Exsită anumite dispozitive medicale, precum un tensiometru sau un pusoximetru, pe care este bine să le avem la îndemână în casă, fie în caz de urgență, fie pentru a ne monitoriza starea de sănătate. Chiar dacă este vorba despre o simplă răceală, aceste dispozitive medicale ne pot oferi informații importante de care avem nevoie. Iată care sunt aceste dispozitive și de ce trebuie să le avem.
Termometru
Ar putea părea prea banal, dar ai nevoie de un termometru de calitate în casă. Acesta te ajută să determini temperatura corpului. Temperatura normală a unui om este între 36.4 și 37.6°C, dar pentru multe persoane este de 37°C. Orice temperatură sub 36 de grade Celsius poate fi considerată hipotermie, iar orice temperatură peste 38 de grade Celsius se încadrează la febră. Să cunoști temperatura corpului tău este foarte important, mai ales dacă starea ta de sănătate nu este cea mai bună. Vei afla dacă ai febră și vei putea acționa în consecință.
Tensiometru
Tensiometrul este util, în mod special, persoanelor cu tensiune mică sau mare, care trebuie să fie sub monitorizare constantă. Dar este foarte util tuturor, pentru că orice schimbare a tensiunii arteriale poate însemna mai multe lucruri. Dacă problema tenisiunii persistă, poate indica probleme de sănătate ce au nevoie de investigații amănunțite. Este idicat să păstrezi un jurnal al măsurătorilor pe care le faci pentru a le putea discuta cu medicul tău.
Pulsoximetru
Pulxosimetrul este un dispozitiv de dimensiuni mici ce se poziționează pe deget și îți indică în câteva secunde nivelul de oxigen din sânge și bătăile inimii. Majoritatea oamenilor sănătoși au un nivel al oxigenului în sânge între 95 și 98%. Oamenii ce au anumite condiții de sănătate ar putea avea un procent mai mic.
Este bine să aveți un pulsoximetru în casă în special în această perioadă, a pandemiei cu coronavirus. Doctorii observă că prea mulți pacienți ajung la spital când nivelul lor de oxigen din sânge este prea mic. Dacă aceștia ar avea un pulsoximetru, ar putea să își măsoare nivelul de oxigen și să meargă la spital mult mai devreme.
Un pulsoximetru funcționează mai bine pe mâini calde decât pe mâini reci. Cel mai bine este să poziționați pulsoximetru pe al treilea deget de la mâna dominantă. Deci dacă sunteți dreptaci, veți poziționa dispozitivul pe degetul mijlociu de la mâna dreaptă. De asemenea, trebuie să îndepărtați orice lac sau ojă de pe unghii. Nu funcționează bine nici pe degetele cu unghii false. Cum nivelul de oxigen poate fluctua, este de preferat să utilizați un pulsoximetru de câteva ori pe zi și să comparați măsurătorile. Scăderea de oxigen din sânge poatefi semnalată de: amețeală, confuzie, dureri de cap, oboseală cronică sau extenuare, dificultăți în a respira, respirație rapidă, tensiune arterială crescută, lipsă de coordonare, dureri în piept.
Cântar
Greutatea nu trebuie măsurată doar pentru a slăbi sau pentru diete. Trebuie să acorzi atenție și greutății tale pentru a observa eventuale fluctuații în greutate. Orice schimbare bruscă a greutății poate idica o problemă de sănătate. O îngrășare bruscă poate indica o tensiune mare sau poate chiar diabet. Fluctuația de la greutate scăzută la greutate mare poate indica o dezechilibrare hormonală. De aceea este bine să ai un cântar în casă și să urmărești din când în când greutatea corpului.
Glucozmetru
Acest dispozitiv nu trebuie să lipsească din casa persoanelor ce se știu cu nivel de glucoză mare în sânge sau care au diabet. Acestor persoane le este recomandat să își urmărească constant glicemia, deci un glucozmetru este esențial. Însă nu este recomandat doar persoanelor cu probleme de sănătate. Este indicat să vă măsurați glicemia din când în când. Dispozitivul este ușor de utilizat în propria casă și nu va mai fi nevoie de vizite dese la doctor sau teste pentru a determina nivelul de glucoză din sânge.
Dacă ai aceste simple dispozitive în casă, este foarte ușor să îți urmărești starea de sănătate și să iei măsuri acolo unde este cazul.