George Marin

Sub amenințarea ploii, dar într-o atmosferă calmă, fără bătaia vântului – condiție importantă pentru calitatea rezultatelor competitorilor – stadionul din Predeal a găzduit cele trei zile (14-16 mai) ale întrecerilor urmașilor din zilele noastre ale străbunilor daci, cei reprezentați pe Columna lui Traian atacând o fortificație romană folosind arcurile. Arcașii prezenți la Predeal nu au atacat decât țintele aflate în fața lor, la diferite distanțe, în funcție de clasificarea arcurilor (Olimpic, Barebow și Compound) și de categoria de vârstă. Ei s-au întrecut pentru a cuceri Cupa oferită de Casa Regală a României.
Pentru cine urmărește doar trăgătorul și ținta împănată cu săgeți, tirul cu arcul pare un sport static. Observat mai îndeaproape, acest sport inclus între probele olimpice încă din 1900 își dovedește dinamismul fie și numai prin viteza cu care săgeata pornește din arc, dar și prin sistemul de desfășurare al competițiilor.
Competiția s-a dovedit a fi una de valoare, la start fiind prezente și două tinere trăgătoare care au foarte bune șanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Mădălina Amăistroaie (CSM Suceava) și Beatrice Miklos (SCM Deva).
Premiații au fost numeroși, în conformitate cu categoriile la care au concurat, dar Cupa pusă în joc a fost cucerită de clubul Black Arrow Belcești și a fost înmânată câștigătorilor de către A.S.R. Principesa Sofia a României. Pe treptele următoare ale podiumului s-au clasat SCM Deva și CSM Bacău.
Printre alte personalități invitate și care au înmânat medaliile și premiile s-au numărat Cornel Milan, președintele Federației Române de Tir cu Arcul (FRTA), Ana Maria Popescu (Brânză), campioană olimpică în 2012 și multiplă campioană mondială și europeană la scrimă, Simona Gherman, colega de echipă a Anei Maria, la rândul ei purtând o salbă de medalii mondiale și europene, și Nicolae Munteanu, portarul echipei naționale de handbal a României care a obținut o medalie de argint și două de bronz la trei ediții ale Jocurilor Olimpice în anii de glorie a handbalului masculin românesc (1976-1984).
În programul competițional al acestui an figurează și „Cupa Primăverii 3 D” programată inițial la Găgeni de 21 și 22 mai, dar amânată pentru o dată care va fi comunicată ulterior. Motivul amânării îl constituie prognoza meteorologică nefavorabilă pentru week-end – care urmează. Totuși, competiția este așteptată pentru că va fi o tragere „3D”, adică se vor „vâna” frații de carton ai lui Arthur, cel atât de mult pomenit în ultima vreme, cât și alte animale figurate asemenea. Cu alte cuvinte, va fi un spectacol sportiv mult mai dinamic. Și există speranța că această amânare ar putea fi în avantajul spectatorilor a căror prezență la concurs este mult dorită.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAnecdote
Articolul următorPomenirea Sfintei Lidia