Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Tot ce a făcut Partidul Social Democrat, în perioadele în care a guvernat, nu a fost bine! PSD nu a făcut spitale regionale, PSD nu a făcut autostrăzi, PSD nu a făcut… Orice! PSD este rău, noi suntem buni! Aceasta ar fi concluzia declarațiilor din campania electorală ale reprezentanților partidelor care acum fac parte din Coaliția de guvernare, în special ale PNL și ale USR-PLUS.
Însă timpul pare să se dilate sau să se contracte în funcție de interesele politice, în România de astăzi. În campaniile electorale de anul trecut, Partidul Social Democrat era pus la zid pentru că nu a construit spitale, nu a edificat autostrăzi care să străbată România de la Est la Vest și de la Sud la Nord. Acum, cei aflați la Putere își găsesc cu atâta seninătate scuze și vin cu alte termene decât cele prezentate în programele electorale.
Strigau că PSD nu a făcut spitale regionale cât ai bate din palme. Acum, noul ministru al Sănătății, doamna Ioana Mihăilă, urmașa lui Vlad Voiculescu, vine cu adevăruri “șocante”.
“Construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, spune Ioana Mihăilă, întrebată despre cât ar dura realizarea unui spital regional. Totul ca o scuză pentru faptul că orice idee de construire de spitale regionale este exclusă din Planul Național de Redresare și Reziliență. Doamna ministru vine și cu explicații, în care afirmă că au vrut să includă spitalele regionale „la un moment dat” în PNRR, dar specialiştii le-au spus că „este destul de riscant pentru anul 2026”.
Când vii la Putere și te confrunți cu realitatea, lucrurile nu mai par atât de simple precum în campaniile electorale. Iar atunci când specialiștii partidelor #haștag sunt doar pe hârtie, alții trebuie să le explice cum stau lucrurile cu realizarea obiectivelor trecute pe o listă, în campania electorală…
O situație similară este în infrastructura rutieră. Autostrăzile, veșnica problemă a României, au fost încă un subiect de atacuri la adresa PSD. Acum, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și echipa sa demonstrează – prin declarațiile și anunțurile publice – cum doar o reactualizare a unui studiu de fezabilitate poate să dureze 3 sau 4 ani… Când vor fi gata și sutele de kilometri de autostrăzi promiși în campania electorală nu mai precizează nimeni. Pentru că Puterea a schimbat complet impresiile de campanie electorală ale partidelor de la guvernare.
Niciun oficial nu mai dă termene. Doar că multe dintre lucrările promise este imposibil să fie gata în acest mandat, 2020-2024. Deci ar mai fi nevoie de vreo două-trei mandate pentru a pune în practică promisiunile din campaniile electorale din anul 2020. Chiar și planurile cincinale prezidențiale se transformă. Guvernul președintelui Iohannis are voie să prelungească termenele, să dilate timpul, să arunce în viitorul îndepărtat și spitale regionale, și autostrăzi, și tot ce și-a dorit românul și i-a promis politicianul din USR-PLUS și din PNL.
Că așa e la Putere. Timpul se dilată. Doar în campaniile electorale se comprimă, iar termenele de finalizare a unor lucrări de importanță strategică sunt scurte. Doar în sloganuri și în promisiuni.
Realitatea este cu totul alta.