Dispar urmele doborâturilor de la Cheia, o altă pădure prinde viaţă

Fl. Tănăsescu

Cum- necum, adică „furând startul” la împăduririle de primăvară! În sensul bun, plantările începând, la unele Ocoale Silvice din Prahova – Ploieşti, Urlaţi şi Valea Doftanei – mai devreme decât erau prevăzute în calendarul oficial al „Lunii Plantării Arborilor”.
Pe ninsoare sau vânt ! În astfel de condiţii s-a lucrat, fiindcă la Măneciu numai soare n-a fost până la începutul lunii mai. La Cheia, de exemplu, unde au fost masive doborâturi de vânt.
Cum-necum, numai ei ştiu, silvicultorii ! Şi voluntarii, mai puţini, mult mai puţini decât în alţi ani. Deh, pandemia, deh, restricţiile!
Da, ei, angajaţii Direcţiei Silvice Prahova au reuşit să împădurească, până joi, 6 mai a.c., 31 de hectare de teren, dintre cele 42 planificate pentru campania de primăvară. Iar lucrările continuă şi acum.
Ce înseamnă „acum” pentru silvicultori? Şi ziua de azi, şi cea de mâine, şi cele ce urmează.
Mereu, pentru ei, este un „acum”.
„Acum se plantează pe raza Ocolului Silvic Măneciu, fiindcă vremea o permite”, ne spunea, în urmă cu ceva timp, inginerul Bogdan Săvulescu- coordonatorul Compartimentului „Cultură Refacere” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova. Şi s-a cam terminat de împădurit, în această primăvară, acolo, fiind înrădăcinată o suprafaţă de aproximativ 23 de hectare (Punctele Gropşoarele şi Valea Stânii) .
„La începutul săptămânii viitoare (acest lucru însemnând de luni, 10 mai – n.n.), cel mai probabil vor începe lucrările de împădurire pe raza Ocolului Silvic Azuga. Deja au fost săpate şanţurile pentru păstrarea puieţílor ce vor fi plantaţi pe acest nou şantier”.
Informaţia ne-a fost furnizată tot de către ing. Bogdan Săvulescu, iar dacă am omis vreun amănunt vina ne aparţine, nu interlocutorului nostru. Sigur este că la munte a fost vreme rea şi nu s-a putut lucra.
Evident, pentru noi, profanii care ne dăm cu părerea despre tot ceea ce înseamnă împăduriri, este mai complicat să înţelegem ce înseamnă „Refaceri”, „Completări”, „Regenerări naturale” şi alte lucrări de genul acesta.
Ne oprim doar la un exemplu. Lucrările de refacere se efectuează atunci când condiţiile meteo – seceta, în speţă – afectează peste 80 la sută din suprafaţa împădurită în urmă cu un an, doi sau trei. Context în care personalul Direcţiei Silvice Prahova a efectuat, în această primăvară, lucrări de acest gen pe o suprafaţă de şapte hectare. Deşi era planificat doar un hectar…
Cum-necum, în solariile de la Doftana au fost acoperiţi 80 de metri pătraţi, dintre cei 160 planificaţi. Adică dublu, dacă mai era nevoie de o astfel de precizare…
Câţi puieţi au fost daţi, de către Direcţía Silvică Prahova, cu titlu gratuit, primăriilor din Prahova? Aproximativ 21.000, alţi 51.000 fiind vânduţi.
Cam atât pentru „acum”.
Urmează – după cum ne-a mai precizat inginerul Bogdan Săvulescu – să vedem cum va fi vara. Adică, secetoasă sau ploioasă. Adică, la anul, se vor efectua alte lucrări de refacere sau…
Sau nu, speră angajaţii Direcţiei Silvice Prahova!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe înțelepte
Articolul următorAdio, play-out!