Ambasadorii statelor membre ale NATO vor dezbate astăzi, la Bruxelles, cazul interceptării de Belarus a unui avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius, a anunţat ieri un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
Un avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost deviat de pe ruta sa şi, escortat de un avion militar MiG-29, a trebuit să aterizeze la Minsk. După aterizare, autorităţile l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus. ”Aliaţii sunt în curs de a se consulta cu privire la aterizarea forţată a avionului Ryanair de Belarus şi ambasadorii vor discuta mâine despre acest lucru”, a indicat oficialitatea NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat duminică ”un incident grav şi periculos” şi a solicitat ”o anchetă internaţională” după interceptarea avionului ce făcea legătura între Grecia şi Lituania, două state membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. „Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris Jens Stoltenberg duminică pe Twitter. SUA şi ţările europene au făcut apel la ”eliberarea imediată” a opozantului Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, arestat de forţele de ordine belaruse pe aeroportul din Minsk după aterizarea avionului companiei Ryanair. Liderii statelor Uniunii Europene vor discuta despre acest caz în cursul summitului de două zile care a început ieri la Bruxelles. Belarusul face deja obiectul sancţiunilor UE, care a adoptat trei seturi de măsuri ca răspuns la evenimentele din această ţară după alegerile prezidenţiale de anul trecut fraudate. Uniunea Europeană lucra la un al patrulea set de măsuri contra unor demnitari de rang înalt de la Minsk. Potrivit unui diplomat european, sancţiunile suplimentare ar putea include acum suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE deasupra Belarusului, interzicerea avioanelor companiei belaruse Belavia să aterizeze pe aeroporturile din Uniunea Europeană sau suspendarea întregului tranzit, inclusiv la sol, din Belarus către UE.