F. T.

Un echipaj de specialişti din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie pentru Situaţii de Urgenţă (USISU) Ciolpani şi o autospecială de primă intervenție și comandă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova s-au deplasat ieri pe amplasamentul fostei Rafinării Astra, în urma unei alerte prin care era semnalată prezenţa unei surse radioactive.
Potrivit unui comunicat al pompierilor prahoveni, respectiva sursă era „o antenă tip paratrăsnet, iar în urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care perimetrul a fost izolat pe o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi”.
Tot în comunicatul ISU Prahova se mai precizează că această creştere a radioactivităţii „nu reprezintă pericol pentru populație având în vedere că nu sunt locuințe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare la autoritatea competenta în astfel de situații, respectiv Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, în sensul recuperării sursei”.
Ieri, în jurul orei 14, 30, nivelul de radioactivitate era de 3.700 cps – cobalt, urmând să se ia măsurile pentru eliminarea sursei.
Cu referire la acest eveniment, ieri şi poliţia prahoveană a emis un comunicat de presă, în care se menţionează următoarele: „Personalul Secţiei de Poliție nr. 4 Ploiești a fost sesizat de către agenții de pază ai unei societăți comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălțimea de 30 de metri, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut.
La fața locului se află echipe de specialiști de la ISU Prahova, ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale(SIAS), ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ai Gărzii de Mediu, poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, o autospecială CBRN (destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, cibernetice, chimice şi radiologice – n.n.)”.
În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal – „Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive”.