F. T.

În weekend, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţíi de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova au acționat pentru stingerea mai multor incendii care au avut loc pe raza judeţului. Unele dintre acestea au însemnat arderi de vegetaţie uscată, „cauza probabilă fiind utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor, dar fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața totală afectată a fost de aproximativ trei hëctare” (comunicat ISU).
Pe de altă parte, din păcate nu au fost ocolite de făcări nici locuinţele şi autoturismele. Cu titlu exemplificativ, reprezentanţii pompierilor prahoveni amintesc: „O locuință din localitatea Scorțeni a fost mistuită de flăcări, în urma unui incendiu care a izbucnit duminică seara, în jurul orei 20:51. La locul evenimentului au fost mobilizate două autospeciale de stingere. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent și generalizat la întreaga locuință, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătraţi, cuprinzând acoperișul, mobilierul, aparatura electrică și electronică. Incendiul a pornit din cauza unui coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile. Din fericire, toate persoanele au părăsit locuința la timp, fără a fi rănite.
De asemenea, în noaptea de duminică spre luni (11/12 aprilie), în jurul orei 03:30, s-a intervenit şi pentru stingera flăcărilor care cuprinseseră, iniţial, un autoturism parcat în satul Gheaba, localitatea Măneciu. Ulterior, flăcările s-au propagat cu repeziciune și la un alt turism parcat în apropiere. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice”.