V. Stoica

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale. Astfel, reprezentanții ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere carne de miel doar din spații special amenajate în acest scop, iar sacrificarea mieilor să se facă exclusiv după verificarea de către medicii veterinari a animalelor care urmează să fie vândute.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. În aceste cazuri, potrivit ANSVSA, carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
Însă, pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Aceste spații se pot organiza de către autoritățile locale sau asociațiile de fermieri și sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.
Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe sau magazine.

Spații temporare pentru sacrificarea mieilor, în fermele de animale

În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.
DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.
Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Mieii se vând și prin anunțuri online

Cu toate recomandările făcute de ANSVSA, prahovenii au și o variantă la îndemână: cumpărarea de carne de miel sau de miei vii prin intermediul anunțurilor online publicate pe platformele specializate. Astfel, prețurile sunt cuprinse între 14 și 18 lei/ kg în viu, sau de 25 de lei/kg carcasa de miel hrănit bio. Rămâne la latitudinea fiecărui cumpărător ce va alege – să achiziționeze carne de miel din locuri autorizate sau direct de la ciobani ori de la persoanele care cresc animalele în propriile gospodării.