După mai bine de un an de inactivitate, echipele de amatori, din campionatele județene, au fost ”băgate în seamă” de o hotărâre a Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal! Așa mult s-au gândit , un întreg an , cei din FRF, cu reprezentantul AJF-urilor, Octavian Goga, în frunte, la interesul întrecerilor județene, că le-a dat, prin decizia luată pe 7 aprilie, un termen ferm, data de 12 mai, atenție (!!!), ”pentru a încheia întrecerile județene! Obligatoriu cu minimum 7 partide jucate de echipa campioană, pentru a fi declarată câștigătoare”. Asta pentru a dobândi dreptul de a participa apoi la un sistem nou-nouț de baraje organizate cu echipe codașe din Liga 3. Măsură prin care se blochează tot mai mult dreptul formațiilor de eșalon inferior de a ajunge la nivelul Ligii a III-a, pentru că, în premieră, formațiile care vin ”de la țară” vor trebui să susțină un baraj cu ultimele clasate din ultimul eșalon național! Incredibil, după ani buni în care, indiferent de circumstanțe, campioanele județene au fost stabilite doar în iunie, urmând apoi meciurile de baraj „doar între aceste campioane”, acum s-a schimbat și termenul, fiind devansat cu aproximativ o lună, și sistemul de promovare, făcut tot în detrimentul ”ajefiștilor”, nici măcar criteriul geografic nemaifiind de actualitate (astfel că o echipă din Liga A din Constanța poate juca în Oradea sau Timișoara, de exemplu).
Hotărârea a venit doar cu o zi înaintea intrării în vigoare a unui protocol medical (apărut ieri, oficial, în Monitorul Oficial) și, oricât de ”vrednic” ai fi, la nivel de AJF, e greu de crezut că se poate organiza o competiție ”decentă”, normală, cu cele 7 meciuri minimum obligatorii, pentru a propune o viitoare divizionară C!
Așa a gândit FRF, prin specialiștii ei, ”cu mintea odihnită”, că ”talpa” fotbalului- cele câteva mii de echipe angrenate în întrecerile de amatori- nu reprezintă la acest moment altceva decât ”cifre și statistici” și e mai puțin important dacă va putea reveni, într-un fel, într-un circuit normal competițional, acum.
Era greu să se amâne desemnarea campioanelor până în iulie eventual, astfel încât să se poată organiza ceva campionate județene, pe protocolul apărut ieri și, implicit, să se intre într-o oarecare normalitate?! În loc să le dai ”un pic de timp”, li s-a mai luat o lună…
Totul pentru ca echipele de eșalonul trei să poată ”intra în vacanță”, de peste câteva săptămâni până pe la finele lui august, după o ”brumă” de meciuri jucate!
Deocamdată, pentru fotbalul ”mic”, clar, zilele par să fi intrat în sac! Totul e ”prea ca la țară”!