George Marin

În primul tur preliminar al categoriei 49 de kilograme din cadrul Campionatului Mondial de Box pentru Tineret, care are loc la Kielce (Polonia), Gheorghe Marian Ghinoiu a câștigat, în sesiunea de marți seara, prima sa dispută, contra reprezentantului Republicii Moldova, Dumitru Vieru.
Ghinoiu a stăpânit permanent lupta, folosind foarte bine stânga de întâmpinare, directă la figură sau upercut la corp. Când stânga a fost urmată și de dreapta la figură, moldoveanul a fost „curentat”. Avantajul luat în primul rund l-a pus pe Ghinoiu la adăpost de oponentul său care nu s-a apărat compact, dar care a început rundul secund în atac, ca și pe cel de-al treilea, știindu-se în dezavantaj. Avântul moldoveanului de la debutul rundului secund nu a durat prea mult, Ghinoiu echilibrând lupta odată ajuns la jumătatea rundului, stăpânind o tehnică superioară dublată de o mai bună pregătire fizică. Însă, cel care a fost aproape să încline balanța înspre Vieru a fost arbitrul de ring, iordanianul Younus Nabeel, care a dovedit o curioasă manieră de apreciere a loviturilor și acțiunilor neregulamentare ale boxerilor, fiind mult mai exigent cu Ghinoiu. Asta ca să ne exprimăm diplomatic. Nabeel a mers până într-acolo încât l-a avertizat pe reprezentantul nostru pentru o presupusă lovitură sub centură. Punctul negativ cu care este „gratulat” cel avertizat a fost scăzut la final, după însumarea punctajelor parțiale ale tuturor rundelor. Cum Ghinoiu a câștigat clar și al treilea rund, boxând ceva mai economic, decizia a fost unanimă, toți cei cinci arbitri-judecători punctând 10-9 fiecare rund în favoarea lui Ghinoiu, rezultând 29-27 final și, implicit, o decizie în unanimitate: 5-0.
În turul următor, Ghinoiu va boxa mâine, 17 aprilie, împotriva uzbecului Ibrakhim Ishjonov, care a avut liber în primul tur. În cazul unei victorii, Ghinoiu va boxa, luni, 19 aprilie, pentru calificarea în finală, cu învingătorul dintre Guliano Goman (Germania) și Sanzhar Tashkenbay (Kazahstan), ambii potențiali oponenți având liber în primul tur preliminar. De menționat că, la această ediție, nu au fost desemnați capi de serie. O altă noutate aplicată la aceste campionate este afișarea scorului după fiecare rund.
La competiție mai participă și un al doilea ploieștean, reprezentant al clubului CSM, George Dumitrescu, la categoria 75 de kilograme, care boxează în această seară, în primul tur preliminar, împotriva letonului Endjis Ivanovs. Dacă va învinge, Dumitrescu îl va întâlni, duminică, 18 aprilie, în sesiunea de după amiază, pe câștigătorul dintre Antonio Grabic (Croația) și Aleksandr Trofimcuk (Lituania).
La această ediție a Campionatelor Mondiale pentru Tineret, România este reprezentată de 7 băieți (antrenor: Relu Auraș) și 5 fete (antrenor: Adrian Lăcătușu).
Singurele țări care prezintă echipe complete, 10 băieți și 10 fete, sunt țara gazdă, Polonia, Kazahstan și, atenție mare(!), India.