Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat  că Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Spitalul „Victor Babeş” este aceeaşi care a deservit îngrijirii medicale de specialitate a pacienţilor aflaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

 

Potrivit unui comunicat al DSU transmis AGERPRES, ca urmare a mai multor informaţii apărute atât în presa scrisă, cât şi în cadrul emisiunilor televizate, referitoare la vehicularea diferitelor probleme tehnice identificate la cele cinci Unităţi Mobile de Terapie Intensivă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că Unităţile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient şi punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susţinere a secţiilor de terapie intensivă existente, atunci când creşterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depăşeşte resursele respectivei unităţi.

 

DSU arată că aceste unităţi cresc rezilienţa sistemului naţional de urgenţă şi sunt parte din rezerva naţională de protecţie civilă, putând fi funcţionale şi operaţionalizate în orice situaţie de urgenţă, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective şi dezastre.

 

„Având experienţa celorlalte state puternic afectate în primul val de noul coronavirus, anticipând presiunea care ar fi putut plana pe întregul sistem sanitar, cu sprijinul Fundaţiei pentru SMURD şi al societăţii civile, au fost achiziţionate cinci Unităţi Mobile de Terapie Intensivă în scopul oferirii unei alternative viabile în vederea salvării unui număr cât mai mare de pacienţi aflaţi în stare gravă, atunci când capacitatea de internare pe secţiile obişnuite de ATI atinge capacitatea maximă”, subliniază DSU.

 

Referitor la afirmaţiile conform cărora „au fost identificate mai multe probleme tehnice la TIR-urile de ATI”, DSU spune că, de la momentul operaţionalizării acestora până în prezent, au fost identificate defecţiuni la sistemul de climatizare, iar pentru a elimina problemele identificate un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei, iar pentru alte trei unităţi firma producătoare a trimis specialişti în ţară pentru a înlătura problemele identificate.

 

„Facem prezicerea că toate Unităţile Mobile sunt în garanţie. Problema tehnică privind sistemul de climatizare a TIR-ului ajuns în Turcia a fost remediată, urmând să sosească în ţară şi să fie operaţionalizată”, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Mai mult, DSU menţionează că, pentru ca cele cinci Unităţi Mobile să funcţioneze în condiţii optime la temperaturi extreme de iarnă, cu valori negative, firma producătoare a instalat panouri suplimentare de izolaţie pe „burta” fiecărui TIR.

 

Totodată, arată DSU, la alt TIR a fost semnalată o situaţie de infiltrare a apei, cauzate de averse abundente. Această situaţie a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia de către o firmă specializată în acest sens. „Problema a fost rezolvată în scurt timp de specialiştii firmei producătoare, fiind vorba de nişte fisuri la garniturile de îmbinare ale elementelor din cadrul tavanului camerelor laterale”, precizează DSU.

 

Cât priveşte situaţia petrecută la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la TIR-ul operaţionalizat în curtea spitalului, conform raportului efectuat de firma care asigură mentenanţa către producătorul unităţilor de terapie intensivă mobilă, instalaţia electrică şi celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu şi nu au fost evidenţiate probleme tehnice, sistemul funcţionând în condiţii optime, aceste aspecte susţinând afirmaţia conform căreia incidentul anunţat la 112 a fost o alarmă falsă.

 

„De asemenea, referitor la schimbarea instalaţiei de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unităţii mobile la stocatorul Institutului „Victor Babeş”, precizăm că ţevile conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme, ci în scopul unei bune şi sigure funcţionalităţi a Unităţii”, susţine DSU, în comunicat.

 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă precizează că, la acest moment, în afară de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului „Matei Balş” care a fost sigilată pentru continuarea anchetei aflate pe rol şi în afară de Unitatea Mobilă care urmează să ajungă în ţară, o UTIM este operaţionalizată în Iaşi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, iar alte două în Bucureşti – la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”.

 

DSU arată că Unitatea Mobilă operaţionalizată la Spitalul „Victor Babeş” este unitatea care a deservit îngrijirii medicale de specialitate a pacienţilor aflaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, iar cea care în prezent se află în curtea Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan” este Unitatea Mobilă sosită acum câteva săptămâni de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

 

Luni seara, trei pacienţi cu COVID-19 internaţi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş” au murit în urma unei avarii la instalaţia de oxigen.