În Prahova – creştere cu peste 20% a incendiilor la imobile şi cu 120% a arderilor necontrolate faţă de anul trecut
F. T.
Sâmbătă, 17 aprilie a.c. – incendiu la un depozit de cereale la Ploieşti. Au ars utilaje de morărit şi panificaţie. Tot sâmbătă, flăcările au cuprins o casă la Breaza. „Incendiul se manifesta violent”, a fost prima concluzie a pompierilor prahoveni ajunşi acolo cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă. În sprijinul lor a acţionat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din oraş. Joi, 15 aprilie. O casă a fost făcută scrum la Colceag. Scrum… O familie a rămas pe drumuri… În cursul săptămânii trecute – zeci de hectare au fost pârjolite din cauza arderilor necontrolate de vegetaţie. Nu mai amintim alte nenorociri petrecute de la începutul lunii în curs. Doar spunem şi noi ceea ce spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova: Oameni buni, cu focul nu-i de joacă! Şi ne întrebăm, probabil, ca şi ei: Unde ajungem în ritmul acesta? Nu, nu este de joacă! Da, unde ajungem în ritmul acesta? Nu de alta dar, după cum ne-a precizat locotenent Raluca
Vasiloae, purtător de cuvânt al pompierilor prahoveni, în primul trimestru al anului curent, echipajele specializate pentru intervenţie din cadrul inspectoratului au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi stingerea atât a incendiilor la imobile, cât şi în cazul arderilor necontrolate. În cazul clădirilor, fie case sau imobile cu altă destinaţie, în perioada 1 ianuarie – 31 martie a.c, ponderea incendiilor a fost cu 22 la sută mai mare comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. Atenţie, însă! În ceea ce priveşte arderile necontrolate de vegetaţie, creşterea, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2020, a fost de 120 la sută! Adică mai mult decât dublu!
Refuzăm să mai amintim şi alte cifre… Acestea nu pot decât să îngrozească. Acestea nu pot decât să îţi provoace friguri. Cifrele care înseamnă, în fapt, nenorociri. Are importanţă valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiilor din primul trimestru al anului? Poate că da: 41.209.104 de lei.
Compensează banii tragedia familiilor rămase fără case, deci fără munca de-o viaţă?
Cu siguranţă, nu! Apă şi foc, tragedii la mijloc…