Violeta Stoica
Administrația Națională de Meteorologie a finalizat procedura de achiziție pentru lucrările de reparații capitale, consolidare și modernizare a stației meteorologice de la Vârful Omu și a parafat contractul cu societatea de construcții Viosil Instalconstruct SRL, care a mai avut încheiat un contract de lucrări la același obiectiv al rețelei naționale de meteorologie și în anul 2018.
Contractul actual are valoarea de 842.187 de lei fără TVA, iar stația meteo aflată la altitudinea de 2505 metri va suferi unele modificări necesare, dat fiind că, din anul înființării sale (1962), a trecut prin nenumărate viscole și alte vitregii ale naturii.
Clădirea în care își desfășoară activitatea specialiștii de la Stația Meteorologică Vf. Omu are, fără îndoială, nevoie de reparații capitale, de modernizare și de reabilitare a infrastructurii tehnologice.
Conform datelor publicate în SEAP, “lucrările prevăzute în documentație au fost proiectate astfel încât să îndeplinească cerințele unei bune desfășurări a activităților specifice meteorologice: lucrări de construcții-montaj (construcții și instalații), precum și asigurarea unor utilaje, dotări independente – mobilier (birouri, dulapuri, paturi, mese, scaune etc.) și mijloace de protecția muncii și PSI. În general categoriile de lucrări care trebuie realizate se grupează în reparații acoperișuri, recompartimentări, reparații tencuieli interioare și exterioare, termoizolare exterioară, reparații pardoseli, reparații pereți interiori, tavane și igienizări, placare cu scândură, pe exterior, realizarea de trotuare perimetrale, instalația termică, instalații sanitare și de canalizare, reabilitări de construcții, dotări mobilier și PSI”.
Aspectul exterior al Stației meteorologice de la Vârful Omu nu va avea de suferit. În documentația de atribuire se arată că „în prezent, stația meteorologică este placată la exterior cu un strat din scândură de lemn, ce oferă o protecție în plus la acțiunile zăpezii în sezonul rece și ale vântului, în rest. Prin proiect se propune înlocuirea scândurilor din lemn (…). Scândurile, înainte de montare, se vor proteja împotriva agenților externi, dar și a factorilor meteorologici (vânt, ploaie, zăpadă, gheață). Pe zona de parter, protecția formată din scânduri este susținută pe o stuctură metalică ce se va recondiționa prin curățire și revopsire”.
Printre lucrările ce vor fi realizate se mai află și achiziționarea și montarea a două centrale termice – una de 45 kW pentru încălzire și alta de 24,3 kW pentru topirea zăpezii – a unui nou sistem de panouri fotovoltaice, un generator de curent electric cu alimentare pe gaze naturale, instalații de paratrăznet.