Secretarul Comisiei pentru Sănătate din Senat, Laszlo Attila, a declarat că 41% din tinerii cu vârste între 1 şi 18 ani sunt supraponderali din cauza alimentaţiei, schimbării obiceiurilor, dar şi a lipsei mişcării, potrivit Agerpres.
„Toate aceste condiţii în ultimii 30 de ani s-au schimbat major. S-au schimbat obiceiuri, ni s-a schimbat alimentaţia, ni s-a schimbat cultura faţă de muncă şi faţă de mişcare. (…) Dacă ne uităm la toată populaţia acestei ţări, să ştiţi că suntem pe locul 2 la nivel european şi stăm foarte bine, doar 9% sunt supraponderali din populaţie. Dacă ne uităm la grupa de categorie de vârstă 1-18 ani, 41% din tinerii noştri sunt supraponderali. În cazul acestei categorii de vârstă suntem pe locul 3 sau 4 la nivel european. Pe când, dacă ne uităm la nivelul întregii populaţii, suntem la coada clasamentului şi stăm foarte bine”, a afirmat senatorul în cadrul dezbaterii online: „Stilul de viaţă, un doctor bun pentru sănătatea ta”, organizată de DC Media Group.
El consideră „un eşec” intervenţia legată de acele domenii care „modifică starea de sănătate”, iar cei care generează cheltuieli în sistemul sanitar „nu sunt puşi la plată”.
„Considerăm un eşec intervenţia noastră legată de acele domenii care ne modifică starea de sănătate şi nu finanţăm sau nu îi punem la plată pe cei care ne generează cheltuieli în sistemul sanitar pentru remedierea daunelor provocate. Avem un sistem de taxare, de accizare a produselor fumate diferenţiat, ţigări clasice versus ţigări electronice, chiar dacă avem o serie de situaţii acceptate deja la nivel european şi în societatea noastră – cel care poluează să plătească – nu ştiu de ce ne opunem ca să aplicăm acelaşi principiu pentru toate produsele care ne afectează în mod negativ starea de sănătate”, a spus senatorul.