Florin Tănăsescu

 

Se iau – în stilul smuls – o mână de parlamentari şi duşi să vadă o groapă cu oase. Unii spun că o sută, alţii că 99, plus unul din Guvern. Se adună – siliţi de atâta minciună – ceva votanţi. Câţi? Azi mai puţini, mâine mai mulţi.

În groapa comună, unde e minciună, suntem toţi. Din râpă, scapă cine poate. Întrebarea „A fi sau a nu fi?” şi-a găsit răspunsul. La noi, nu în Danemarca.
În România, unde ministrul Sănătăţii – el este lângă cei 99 de parlamentari – îşi dă cu părerea, stând pe buza gropii: „Iete un schelet! Seamănă cu Autostrada Bucureşti – Comarnic, pe care n-o va vedea nimeni, niciodată! Doar eu, că-s mai deştept”.
E multă linişte. De-aia se aude şi glasul unuia din ăia, 99 de parlamentari, cu ceva scaun la cap:
– Nene, matale le ai şi cu astea? Şi cu Sănătatea, şi cu drumurile?
– Normal! Eu l-am înviat şi pe Lazăr! Ce ştiţi voi?
Un votant – din groapa comună – se închină! Un altul se miră. Toţi rostesc rugăciunea de rigoare: „Dă Doamne să… ! Ajută-ne ca să…! Facă-se voia Ta, dar auzi-ne şi pe noi, că…!”.
Ministrul cere linişte. „Mormânt! Nici musca să n-aud! Guvernul lucrează pentru voi. Vă scoatem noi de-acolo. Întrebaţi când? Probabil într-o joi! Până atunci îngropăm- dezgropăm, îngropăm – dezgropăm… Mai şi disecăm. Adică, analizăm cum poate fi astupată o groapă şi săpată alta! Studiu de fezabilitate se numeşte. Avem şi uneltele: târnăcoape, cazmale, lopeţi, picamăre… Vorbim despre autostradă, parcă… Sau de Sănătate?”, se-ntreabă dom’ ministru.
Un cetăţean de lângă Groapa comună se-nchină. Un altul înjură. Toţi spun în cor: „Doamne, până la Tine, ne îngroapă de vii, ăştia! Miniştrii!”.
– Îngropăm-disecăm, săpăm-dezgropăm! Analizăm, cercetăm! Efectuăm şi studii de fezabilitate…
– Pentru ce, nepoate? Cu ce rezultate?, întreabă un bătrân care-a văzut mulţi proşti pe lumea asta.
E multă linişte lângă Groapă. De-aia se aude:
– Ce studiu faceţi, mă? Să ne-ngropaţi de vii, să ne dezgropaţi morţi?
Lumea se-nchină! Bolnavii suspină: „Ajută-ne Doamne, că în nădejdea ăstora murim cu zile!”. Autostrada e moartă din faşă. Gluma se-ngroaşă.
Studiu de fezabilitate: Aşa nu se mai poate!